Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Naposledy z Cannes: Óda na zadky a Sylvester Stallone

Sylvester Stallone na festivalu v Cannes. Foto: ČTK
Sylvester Stallone na festivalu v Cannes. Foto: ČTK

Na závěr festivalu zažilo filmové Cannes skandálek s dívčími zadky. Na červeném koberci se objevil americký herec Sylvester Stallone. Představil restaurovanou verzi akčního snímku Rambo: První krev a během očekávaného setkání s diváky pohovořil o svém životě.

Konečně trocha vzrušení! Tuniský režisér Abdellatif Kechiche, který v Cannes před lety vyhrál s lesbickým milostným příběhem Život Adèle (2013), v soutěžní sekci představil takřka čtyřhodinový epos Mektoub, My Love: Intermezzo. Film je prostředním dílem plánované trilogie, již Kechiche načal před dvěma lety tříhodinovou impresí Mektoub, má láska – Canto Uno.

Hrdiny obou dílů je omladina ve francouzském přímořském letovisku Sète. Příběh gravituje okolo milostného života Ophélie, která se má vdávat za Clémenta, nicméně chodí s Tonym a myslí si na ni Amin. Intermezzo je ale především voyeuristickou ódou na zadky. V první půlhodině po nich kloužeme na pláži, kdy si holky a kluci s lehkostí povídají o životě, láskách, budoucnosti. Střihem se ocitáme na místní diskotéce, odkud už se děj nepohne. Během tří hodin pozorujeme zadky, občas kluky v bílých tričkách, další zadky, sex a zadky. Kechiche zůstává fantastickým filmařem, ale tři a půl hodiny zadků, jakkoli pěkných, se staly obětí výsměchu a masivních odchodů z kina. „Chtěl jsem oslavit život, lásku, touhu, dech, muziku, tělo,“ řekl Kechiche na tiskové konferenci po projekci. „Šlo mi o kinematografický experiment.“

Vrcholem pátečního programu byla nicméně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější