Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čína žádá po Česku vydat osm Tchajwanců. Soud poprvé uvěřil, že nedostanou trest smrti

Zdeformovaný odraz člena Komunistické strany Číny se odráží v logu strany. Čína čelí nejhlubší krizi za poslední roky. Foto: Jason Lee, Reuters
Zdeformovaný odraz člena Komunistické strany Číny se odráží v logu strany. Čína čelí nejhlubší krizi za poslední roky. Foto: Jason Lee, Reuters

Česko rozhoduje, zda vydat osm lidí do země porušující lidská práva, v níž jsou koncentrační tábory. Čína chce z tuzemska vydat a na svém území soudit osm Tchajwanců. Jsou to občané země, kterou česká diplomacie neuznává. Justice je vydání nakloněna, neboť už druhá instance u třech případů z osmi potvrdila, že je předání čínské prokuratuře možné. V minulých letech u podobných případů nicméně čínské záruky „spravedlivého procesu“ nestačily.

Začátkem loňského roku zatkla česká policie na základě čínského zatykače osm občanů Tchaj-wanu. Asijská velmoc žádá jejich vydání, neboť je podezírá z podvodu. Přes internetové komunikační platformy podle žádosti o vydání obelhávali lidi a pod falešnou identitou od nich získávali peníze. Škoda je až miliony eur. Za to jim hrozí podle návrhu čínské strany doživotí.

Soud v současné době rozhoduje o tom, zda osm Tchajwanců Číně vydat. Případ je už teď zlomový. První instance u Městského soudu v Praze loni rozhodla, že u těchto osmi případů je možné do Číny vydávat.

Soud tak uvěřil zárukám asijské velmoci, že nebudou porušována lidská práva Tchajwanců a dostane se jim spravedlivého procesu. U čtyřech případů z osmi už rozhodl i nadřízený Vrchní soud v Praze a výsledek první instance potvrdil.

„Podáme ústavní stížnost,“ řekl Deníku N advokát jednoho z Tchajwanců Jan Levý. Ten má zároveň obavy, že záruky čínské strany nestačí. „Bojím se, že ze strany čínských orgánů může dojít ke změně právní kvalifikace tak, aby mohl být uložen trest smrti. A to i přesto, že byly z čínské strany poskytnuty záruky, že se tak nestane,“ dodal Levý.

Odůvodnění vrchního soudu ještě nebylo vypracováno a doručeno. Není ho nyní proto možné získat ani v anonymizované formě. Květnové líčení soudu však bylo veřejné a soudce podle ústního odůvodnění argumentoval právě dostatečnými zárukami čínské strany. Ta se zaručila, že vydávaný nedostane trest smrti. To je pro vydávání podstatné, protože pokud by takový trest hrozil, žádosti se automaticky nevyhovuje, neboť Česko trest smrti neuznává. Zároveň se Čína zaručila, že jeho případ nebude překvalifikován a česká strana bude o krocích čínské justice informována. Stručně řečeno: soud věří, že je Čína právním státem.

Dřív soudy rozhodovaly jinak

V podobných případech z minulých let ale měla česká justice jiný názor. Deníku N se podařilo dohledat dva případy, kdy soud vydání označil za nepřípustné.

V březnu 2003 řešil vydání do Číny Krajský soud v Brně. Případ se týkal člověka, který se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Čínský vliv v ČR

Tchaj-wan

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější