Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Končí splatnost daně z nemovitostí. Na vyšší příspěvek dosáhne 80 % rodičů a pojišťovna přispěje na dietu

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

Vláda se shodla na podobě pravidel pro navýšení rodičovského příspěvku. Ve finančním přehledu informujeme také o končící splatnosti daně z nemovitých věcí, chystané elektronizaci daní, nových příspěvcích od pojišťoven nebo osobním bankrotu, který na sebe od června bude moci vyhlásit více dlužníků.

Splatnost daně z nemovitých věcí končí za pár dní. Uhradit ji můžete několika způsoby   

Na zaplacení daně z nemovitých věcí zbývá už jen pár dní. Splatnost končí 31. května. Pravidlo neplatí pro zemědělce a chovatele ryb, jimž se termín posouvá. Daň musí uhradit do konce srpna (letos kvůli víkendu až 2. září).

Pokud vaše daňová povinnost přesáhla 5000 korun, můžete si úhradu rozdělit do dvou splátek. První zaplatíte do konce května a druhou do konce listopadu (kvůli víkendu do 2. prosince).

Máte několik způsobů, jak to provést. Využít můžete daňovou složenku, která vám během května dorazila do schránky a je osvobozena od poštovního poplatku. Informaci o výši daně a adresu úřadu, kde je uložen váš spis k dani z nemovitých věcí, najdete na její oddělitelné části. Pokud máte v jednom kraji více nemovitostí, bude daň za všechny sečtena na jedné složence. Máte-li několik nemovitostí, ale na území různých krajů, přijde vám složenek více.

Daňovou složenku naopak nedostávají poplatníci, kteří mají datovou schránku, protože informace obdrží právě tam. Stejně tak finanční úřad neposílá složenky poplatníkům, kteří platí daň přes SIPO nebo si informace k platbě nechávají zasílat na e-mail.

Jak už jsme zmínili, daň se dá uhradit i přes SIPO, to ale za podmínky, že jste o to nejpozději do konce ledna požádali finanční úřad. Kromě hotovostní platby na pokladně úřadu a bezhotovostního převodu můžete využít i QR kód, který najdete na daňové složence nebo v e-mailu, pokud jste finanční úřad do poloviny března požádali o jeho zasílání.

V souvislosti s platbou bezhotovostním převodem ještě upozorňujeme na nutnost zadat rodné číslo jako variabilní symbol a použít správné číslo účtu finančního úřadu. Daň se totiž platí úřadu, v jehož kraji se nemovitost nachází. Konstantní symboly se liší podle druhu platby:

  • 1148 – pro bezhotovostní platbu převodem z účtu
  • 1149 – pro hotovostní platbu běžnou poštovní poukázkou
  • 0001 – pro hotovostní platbu daňovou složenkou

V případě, že splatnost daně propásnete, máte ještě čtyři pracovní dny na to, abyste svou chybu napravili. Poté začne finanční úřad vyměřovat úrok z prodlení. Odpovídá výši roční reposazby stanovené centrální bankou zvýšené o 14 procentních bodů za každý den prodlení. Úřad nebude úroky vymáhat, jestliže za jedno období nepřesáhnou 200 korun.

Na vyšší rodičovský příspěvek dosáhne 80 % lidí

Koaliční strany se konečně shodly nad pravidly pro navýšení rodičovského příspěvku. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nakonec vládě navrhla, aby se příspěvek zvyšoval jen příjemcům, kteří ho budou k 1. lednu 2020 aktivně čerpat, což je varianta, kterou prosazovalo ministerstvo financí v čele s Alenou Schillerovou. Na navýšení rodičovského příspěvku by tak podle ní mělo v různé míře dosáhnout asi 80 % rodičů.

Novela zákona o státní sociální podpoře navrhuje zvýšit aktivním příjemcům s jedním dítětem od roku 2020 příspěvek o 80 tisíc na 300 tisíc korun a rodičům vícerčat pak z původních 330 na 450 tisíc korun.

U rodičů, kteří začnou čerpat dávku až v roce 2020, je situace jasná. Na vyčerpání celého balíku prostředků mají čas do čtyř let věku nejmladšího dítěte. Výjimkou je situace, kdy se jim do té doby narodí další dítě. Výplata příspěvku pak skončí s tím, jak matka dítěte začne čerpat mateřskou. Pokud by na ní nevznikl nárok, skončí čerpání původního rodičovského příspěvku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější