Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Hašan do Strakovky, emoce Drábové a poslední roky pražského Mordoru

Tisk prvního čísla Deníku N. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Tisk prvního čísla Deníku N. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Většina členů redakce Deníku N nejsou nejzapálenější sportovní fanoušci, přesto přinášíme hned dva rozhovory s hokejisty. Jeden z nich ale o sportu moc není. To nejzajímavější ze čtvrteční produkce Deníku N i dalších médií představí Jan Pavec.

Od legendárního vítězství českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu už uplynulo více než dvacet let a cesty zlatých hochů se rozchází čím dál víc. Autor jednoho gólu a čtyř asistencí Jaromír Jágr letěl s prezidentem Milošem Zemanem do Číny, nejlepší brankář turnaje Dominik Hašek proti hlavě státu vystoupil na demonstraci na Václavském náměstí.

„Prezident Zeman je člověk, který šikanuje část společnosti. Šikanuje určité profese, což je vidět třeba na tom, jak se vyjadřuje o novinářích, nabádá k jejich likvidaci. Mě by zajímalo, jestli se cítí alespoň trošičku vinen za vraždu dvou lidí na Slovensku. Jestli alespoň v koutku své duše cítí třeba jen špetku spoluviny,“ řekl Hašek v rozhovoru, který vedl Prokop Vodrážka. Slavný hokejista zároveň nevyloučil vstup do politiky.

Šéfku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost můžete mít z médií spojenou hlavně s technickými popisy jejího oboru. Ale na aktuálně populárním seriálu Černobyl oceňuje hlavně emoce. „Je pro mě výjimečný v tom, že se soustředí na příběh. Dosud jsem se převážně zabývala technickou stránkou věci. Prolínání příběhu a technických detailů má pro mě obrovskou sílu,“ popisuje Dana Drábová svoje dojmy v rozhovoru pro Deník N.

„Když jsem viděla poprvé ochranný sarkofág, nějak se mi zhmotnilo, co jsem znala teoreticky o tom, jak obrovsky je to koncentrovaná energie, jak mohlo něco tak malého udělat tak obrovský průšvih.“ Když jela poprvé do opuštěné Pripjati, automaticky jí naskočila písnička Tereza od bratrů Ryvolů. „Dodnes z toho mám husí kůži. Když tu píseň slyším, vidím Pripjať.“ Drábová se o své pocity podělila s Lenkou Vrtiškovou Nejezchlebovou.

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlaste se k odběru Notesu.

Čínsko-americký spor může mít dopad i na Česko. Technologická společnost Huawei, která je na černé listině amerických úřadů, tu je totiž důležitým dodavatelem technologií a navíc se chce podílet na výstavbě sítí páté generace. Co všechno to může znamenat, zmapoval Jakub Zelenka.

vždycky chtít účtenku! Aspoň když jste členem pořádkové jednotky a předseda vaší odborové organizace po vás chce členské příspěvky. A do toho má trochu dluhy. Případ obvinění Pavla Štěpána popsal Lukáš Prchal.

Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom nenávisť? Česká justice na to zatím podle expertů v záplavě projevů na internetu neumí najít jasnou odpověď. „Pořád vyžaduje, aby vše bylo naprosto jasné a explicitní. Umíme odsoudit neonacistu s hákovým křížem na krku, který zmlátí Roma. Ale i ti nejhloupější skinheadi se už naučili, že nemají nic rasistického říkat. Justice moc neumí odstíhat případy, které nejsou naprosto explicitní,“ řekl Deníku N Jan Charvát, specialista na politický extremismus z Fakulty sociálních věd Masarykovy univerzity v Brně.

Trochu jiný hokejista

Výhru v Naganu už jsme jednou zmiňovali, ne všichni si na ni ale vzpomínají. Například Patrika Bartošáka hokej moc nebavil. Ale zatímco jiní si na Dominika Haška jen hráli a zůstali u toho, on teď kryje záda českým hokejistům na mistrovství světa. Do brány se přitom v mládí postavil s myšlenkou, že se v ní bude jen válet a nebude muset makat. Rozhovor s brankářem, který nenaplňuje stereotypy, přinesl Adam Sušovský.

Učili jsme se to v dějepisu. Jednu třetinu půdy osít na jaře, druhou na podzim a třetí nechat být. Teď se k podobnému systému chce vrátit lídr pirátské kandidátky do Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Proklínanou řepku by zase měly nahradit brambory. Ale rozhovor s Renatou Kalenskou se rozhodně netočil jenom kolem zemědělství.

Nabídli jsme také pohled za oponu PR bitvy mezi ministryní práce Janou Maláčovou a premiérem Andrejem Babišem o to, kdo si dokáže dříve a lépe přivlastnit, co všechno pěkného pro lidi vláda dělá. Poodhalil ho Martin Štros, který také Tereze Mynářové popsal, jak se mu podařilo vytvořit skupinu 70 tisíc rodičů bojujících za spravedlivější rodičovský příspěvek.

Sociální demokraté do toho šlapou. Tedy aspoň na Facebooku, kde jejich výdaje na reklamu zdaleka převyšují všechny ostatní politické strany. Kampaní na sociální sítích známé hnutí ANO tolik peněz americké firmě neposlalo, více ale zase pracuje s cílením na různé skupiny voličů, píše Jan Tvrdoň. Na koho cílí Andrej Babiš pojídaním zmražených větrníčků, netušíme.

Zaměstnanci pošty zvládnou všechno. Nestačí, že paní za přepážkou musí nasazovat křečovitý úsměv při prodávání losů okamžik poté, kdy vás zkritizovala za špatně vyplněný formulář. V budoucnu vám možná nabídne i smlouvu na plyn nebo na elektřinu. Novou myšlenku České pošty, jak získat dalších příjmy, objevila Barbora Janáková.

V redakci máme velkou radost. Kromě podpory ze strany předplatitelů se totiž s velkým zájmem setkaly připravované knihy s texty Jany Ciglerové a Petra Koubského. Když je podpoříte také, získáte mimořádně zvýhodněné předplatné Deníku N.

Komerční sdělení: Evropské volby 24. a 25. května

Chcete změnit Evropu? V příštích dvou dnech budou voliči v České republice vybírat svých 21 zástupců do Evropského parlamentu. Přijďte k volbám a zvolte si svou budoucnost!

Na co se můžete těšit v zítřejších novinách?

  • Jak se komu povedly volební kampaně
  • Rozhovor s „brněnským Banksym“
  • Co se děje na festivalu v Cannes
  • A mnoho dalšího…

Dědeček elektromobil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější