Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajinskou politiku v Charkově ovládají firmy zapsané v českých rejstřících – druhé největší město je spojeno s Prahou chapadlem korupce

Charkov a Prahu spojuje víc, než by se na první pohled mohlo zdát - především důmyslné korupční schéma, které přináší jeho aktérům miliardy. Foto: Wikipedia CC BY-SA 3.0
Charkov a Prahu spojuje víc, než by se na první pohled mohlo zdát – především důmyslné korupční schéma, které přináší jeho aktérům miliardy. Foto: Wikipedia CC BY-SA 3.0

Pražské firmy s ukrajinskými majiteli se podle zjištění nevládní organizace staly součástí složitých korupčních schémat. Díky obchodům s charkovskou radnicí přes Českou republiku si rodinné klany ovládající druhé největší ukrajinské město přišly na slušné peníze. V čele korupční pyramidy má podle protikorupčních aktivistů stát hlava druhého největšího města Ukrajiny Charkov Hennadij Kernes.

Nevládní Charkovské antikorupční centrum zveřejnilo informace, podle nichž Praha hraje velmi důležitou roli v obrovském korupčním schématu, jehož centrum je v Charkově. A tuto chobotnici, která představuje důmyslné propojení soukromých firem na státní instituce přidělující lukrativní zakázky, nemá řídit nikdo jiný než starosta Charkova Hennadij Kernes, který stojí v čele tohoto významného ukrajinského města od roku 2010, bez ohledu na své mnohé aféry a všechny politické otřesy včetně změny režimu v roce 2014. Včera opět ignoroval předvolání k soudu, před kterým má stanout jako obviněný ze závažných kriminálních činů – údajně se nachází v zahraničí. Zda se hodlá na Ukrajinu vrátit, jeho tisková služba nezveřejnila.

V ČR ale Kernes není. Nejspíš se, jako ostatně velmi často v posledních letech, nachází v Izraeli. S Prahou ho ale spojují obchodní zájmy. O co přesně jde?

Politici ve vysokých funkcích, kteří hospodaří se státními penězi, nesmějí zároveň podnikat a přihrávat si lukrativní zakázky – být zároveň zadavateli, dodavateli, ručiteli i kontrolními orgány. Přesně to se ale podle Charkovského antikorupčního centra v Charkově děje. I díky několika českým firmám, mezi jejichž vlastníky jsou příbuzní těchto představitelů města a které hrají zčásti jen zprostředkovatelskou roli, jsou vyváděny peníze do tzv. offshorových firem.

Hlavními postavami v celé aféře mají být dcera šéfa odboru dopravy na charkovské radnici Alina Čumakovová a starostův nevlastní syn Rodion Gajsinskij. Ti jsou spolumajiteli české firmy Inter Tech Praha s. r. o.

Firma vznikla v roce 2017, o rok později se Alina a Rodion objevili na seznamu majitelů. Původně ale společnost založil jistý Volodymyr Lytvyn. Jeho příjmení si stojí za to zapamatovat – figuruje ještě v řadě dalších firem, které sice nic neprodukují, zato na jejich účtech je dost aktivní pohyb. A všechny obchodují s Charkovem.

Podle údajů, které jsme ověřili v českých veřejných zdrojích, jsou Alina a Volodymyr spolumajiteli hned několika českých firem, které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější