Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruskem se šíří článek „českého novináře“ o tradičních hodnotách. Napsal ho Kobza z SPD

Poslanec SPD Jiří Kobza. Foto: ČTK
Poslanec SPD Jiří Kobza. Foto: ČTK

Ruský mediální prostor v posledních třech dnech zaplavil článek „českého novináře“, podle nějž Moskva není hrozbou a Západ se ve skutečnosti obává tradičních hodnot, které se prý v Rusku udržují. Autorem článku, z nějž citují federální kanály i oficiální vládní a parlamentní média, je přitom poslanec SPD Jiří Kobza.

Vše začalo tím, že bývalý diplomat a nynější poslanec SPD Jiří Kobza zveřejnil na Parlamentních listech komentář nazvaný Boj(í)me se Ruska? Zde si jej všiml ruský web inoSMI.ru (zkratka pro zahraniční média), který monitoruje západní média a některé články překládá do ruštiny. Projekt je spojený se státní agenturou RIA Novosti a jeho provoz zajišťuje Federální agentura pro tisk a masové komunikace.

Jakmile byla překonána jazyková bariéra, Kobzův text se rychle rozšířil takřka do všech významných ruských médií. Jenže web inoSMI.ru neuvedl, že autorem je poslanec, proto se k Rusům Kobzovo politické vyjádření dostalo jako názor novináře.

„Český novinář sdělil, proč Západ nemá rád Rusko,“ píše například v titulku již zmiňovaná státní agentura RIA Novosti. Podobně svůj text nazvala i vládní Rossijskaja gazeta: „Český novinář odhalil důvod, proč na Západě nemají Rusko v lásce“.

Radio Sputnik, které prezentuje ruské postoje do zahraničí, si do studia pozvalo politologa, aby názor „českého novináře“ komentoval.

„Není to jen osobní názor – je to idea, myšlenka, která je klíčová pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější