Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Armén si nezahraje finále Evropské ligy v Ázerbájdžánu. Fotbal dohání politika

Olympijský stadion v Baku. Foto: Eminn, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Olympijský stadion v Baku. Foto: Eminn, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Henrik Mchitarjan z Arsenalu si nezahraje finále Evropské ligy s Chelsea. Je totiž Armén – a zápas se bude konat ve znepřáteleném Ázerbájdžánu. Jedno z nejprestižnějších utkání sezony, mimochodem poslední zápas brankáře Petra Čecha, bude muset fotbalista kvůli napjatým vztahům mezi oběma zeměmi oželet.

Hráč i klub se totiž obávají, že by tam nebyla zabezpečena jeho bezpečnost, a to i přes ujištění ázerbájdžánského fotbalového svazu.

Arménský fotbalista londýnského klubu Arsenal Henrich Mchitarjan v roce 2017. Foto: Dmitrij Golubovič, soccer.ru, CC BY-SA 3.0

„Podrobně jsme prozkoumali všechny možnosti, aby mohl být Micki součástí výpravy, ale po rozhovoru s Mickim a jeho rodinou jsme se společně shodli, že s námi nepojede. Napsali jsme UEFA dopis, kde jsme vyjádřili naše hluboké znepokojení z té situace. Micki byl klíčovým hráčem během naší cesty do finále, takže je to pro nás velká ztráta,“ uvedl tým ve svém prohlášení.

Aménie a Ázerbajdžán spolu neudržují diplomatické vztahy. Obě země si nárokují území Náhorního Karabachu. K posledním ozbrojeným střetům došlo relativně nedávno – v roce 2016.

Mchitarjan se už jednoho zápasu předchozího kola nezúčastnil, když hrál jeho tým proti ázerbájdžánskému týmu Qarabag (Karabach).

Fanoušci jsou pochopitelně rozladění a kritizují umístění finále, které se odehraje mezi dvěma londýnskými kluby, do kavkazské metropole vzdálené 4000 km. Dokonce na stránce change.org spustili petici za jeho přesunutí.

Ropné pozlátko

Nejde totiž jen o Mchitarjana, ale i o vstupenky. Stadion v Baku má sice hlediště pro 68 tisíc lidí, organizátoři ale každému klubu vyhradili pouze šest tisíc vstupenek. Mimo jiné i proto, že by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Náhorní Karabach

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější