Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když je les pestrý, nezničí ho vichřice ani kůrovec. Sdružení na Žďársku hospodaří podle starého receptu Kinských

Les na Žďársku má odolat kalamitám díky své druhové i věkové pestrosti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Les na Žďársku má odolat kalamitám díky své druhové i věkové pestrosti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

České lesy v posledních letech potkává katastrofa za katastrofou. Letos je zasáhla obří kůrovcová kalamita, potýkají se také s nebývalým suchem. Hektary seschlých porostů na Jesenicku připomínaly apokalyptickou krajinu a leckdy ani nebylo poznat, že tam kdy les rostl.

Na vině je hned několik faktorů: globální proměna klimatu, dlouhodobý deficit vláhy v české krajině, ale také způsob, jak se s českými lesy hospodaří. Podle organizace Pro Silva mohou být lesy vůči kalamitám mnohem odolnější, když se k nim bude přistupovat v souladu s přírodou. V praxi se to organizace snaží ukázat v lesích kolem Žďáru nad Sázavou, které patří rodině Kinských.

„Našim cílem je vytvořit les, který bude vypadat jako přírodní, ale bude hospodářský,“ vysvětluje Milan Hron, šéf tuzemské organizace Pro Silva Bohemica, která se před pětadvaceti lety přidala ke stejnojmennému evropskému hnutí, při procházce lesním úvozem Kocanda.

„Jsou zde zastoupeny různé tloušťky, různé výšky a také různé dřeviny. Ten les není rovnoměrně hustý. Rozvíjíme zde pokus o diverzitu,“ dodává Hron a ukazuje přitom na pásy buků nebo jedlí, které zpestřují původně takřka výhradně smrkový les.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější