Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Volební noviny Spojených sil pro Prahu neútočí a drží se pravdy, jen místy zveličují

V miniseriálu Deníku N mapujícím předvolební tiskoviny hlavních favoritů v pražských komunálních volbách jsme tentokrát ověřovali fakta obsažená v materiálu koalice Spojené síly pro Prahu. Oproti některým konkurenčním kandidujícím subjektům je na těchto novinách zajímavé, že se věnují výhradně prezentaci svých postojů a nijak „nestřílí” do jiných subjektů. Jak se však drží faktů?

Společně pro Prahu o Pospíšilovi: „Jako ministr spravedlnosti bojoval za nezávislost státních zástupců, čímž chtěl politikům zabránit v ovlivňování vyšetřování citlivých případů; za to byl odvolán z vlády.”

FAKTA: Jiří Pospíšil zastával post ministra spravedlnosti ve třech vládách. Konkrétně v první i druhé vládě Mirka Topolánka a v kabinetu Petra Nečase. Prohlášení ve volebních novinách naráží na jeho nedobrovolný konec v úřadu za vlády Petra Nečase.

Pospíšil byl z vlády odvolán 27. června 2012. Premiér Nečas tento svůj krok (oba politici v té době reprezentovali ODS) odůvodnil tím, že Pospíšil „manažersky nezvládl resort a to především v rozpočtové oblasti”. Vyplývá to ze zprávy Českého rozhlasu. Veřejně se v souvislosti s odvoláním současného předsedy TOP 09 však spekulovalo o tom, že se tak mohlo stát kvůli jeho záměru jmenovat vrchní státní zástupkyní Lenku Bradáčovou.

Například tehdejší předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, jak uvádí server iDnes.cz, že „se zdá, že bitva o nezávislá státní zastupitelství je dočasně prohraná. Tento vývoj je pro mě velmi bolestný”.

Pospíšila ve funkci nahradil Pavel Blažek. Ten na konci července stejného roku Bradáčovou do funkce beztak jmenoval. V souvislosti s touto událostí média přinesla prohlášení tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, nynějšího šéfa poslanců TOP 09. Podle něj Blažkův krok potvrdil, že „důvod, který premiér Petr Nečas uváděl při ministrově odvolávání, tedy, že Pospíšil rozpočtově a manažersky svůj resort nezvládal, byl tím skutečným a pravým”.

Nezávislost státních zástupců po odchodu Pospíšila se projevila zejména v roce 2013, kdy po zásahu na Úřadu vlády padla vláda Petra Nečase.

Pojďme se ale ještě krátce vrátit do období, kdy byl Jiří Pospíšil ministrem. Nynější předseda TOP 09 se v letech 2011 a 2012 vymezoval proti státním zástupcům Rampulovi a Grygárkovi. Ti byli veřejně považováni za kontroverzní postavy české justice, mluvilo se o nich jako o „zametačích různých kauz”.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější