Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co jedli Lenin, Stalin, Brežněv a Putin a co vařily černobylské kuchařky

Leonid Brežněv měl raději prostá jídla než kaviár. Na snímku s americkým prezidentem Geraldem Fordem (vlevo) a sovětským ministrem zahraničí Andrejem Gromykem v roce 1975. Foto: ČTK/AP
Leonid Brežněv měl raději prostá jídla než kaviár. Na snímku s americkým prezidentem Geraldem Fordem (vlevo) a sovětským ministrem zahraničí Andrejem Gromykem v roce 1975. Foto: ČTK/AP

Dá se prostřednictvím kuchyně odhalit charakter státní politiky? Podle Witolda Szabłowského, autora knihy Rusko pohledem z kuchyně, rozhodně ano. Shromážděné, leckdy značně bizarní příběhy z ruských, ukrajinských a postsovětských kuchyní včetně té nejvyšší kremelské mu dávají za pravdu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Co se vařilo v Černobylu těsně po havárii, jaké ingredience se přidávaly do chleba během německé blokády Leningradu a co chutnalo Leninovi, Stalinovi a Brežněvovi? Jak pravdivá je kuchařská stopa v životopisu Putina a co se vařilo na „poslední večeři Sovětského svazu”, před kterou se Jelcin tak opil, že málem nevystoupil z letadla?

Nová reportážní kniha polského reportéra Witolda Szabłowského je fascinující výpravou do kuchyní ruských a sovětských vládců i prostého lidu. A také svědectvím, jak často o tom, co se na talířích v palácích i v podhradí bude podávat, rozhodovala momentální politická situace země.

Zatímco v knize Jak nakrmit diktátora vydané česky v roce 2021 se Szabłowski věnoval především kuchařům diktátorským napříč světem, v té nové je jeho předmětem zkoumání Rusko a krom vládců i běžný ruský lid.

A tak vykopává s dobrovolníky v Estonsku ostatky rudoarmějců, zkoumá stravu kosmonautů a vůbec historii kosmonautiky prostřednictvím příběhu kosmické kuchařky Fejny, která byla u této mise od samého zrodu. Nebo vyráží za přeživšími klíčové událostí spojené s jídlem, v tomto případě s jeho nedostatkem, ukrajinského hladomoru ze třicátých let dvacátého století.

Zásadní postavou knihy je Brežněvův kuchař Viktor Beljajev, který vařil také pro Gorbačova, Jelcina a Putina. „Kuchaři odcházejí většinou zapomenutí,“ říká. Kniha se tohle snaží napravit – byla by škoda si jejich barvité historky nevyposlechnout, dokud pamětníci žijí.

Kaviár? Když musíš jíst takové věci denně, vůbec ti to nechutná!

Szabłowského hrdinové vařili sovětským a ruským mocipánům od Lenina až po Putina. Jejich příběhy vlastně mnoho společného nemají, i jejich jídla jsou značně různorodá, ač klasiky typu boršče nikdy nechybí. Fascinující je spíš to, co se odehrává v pozadí a za fasádou dnes až exotických receptů přiložených v závěrech kapitol: tedy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jídlo a gastronomie

Literatura

Literatura faktu

Rusko

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější