Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cannes, den sedmý: V Tenkrát v Hollywoodu Tarantino ukazuje, jak město filmu přišlo o svou nevinnost

Brad a Leonardo konečně spolu! Foto: festival v Cannes.
Brad a Leonardo konečně spolu! Foto: festival v Cannes.

Brad Pitt a Leonardo DiCaprio spolu poprvé na plátně. Společně s Margot Robbie v roli skutečné Sharon Tate pak excelují ve vášnivé a překvapivě osobní pohlednici Quentina Tarantina z Hollywoodu, který už není, co býval. Vyhraje tenhle film Zlatou palmu v Cannes?

Cannes zažilo svůj velký hollywoodský večer. Po červeném koberci kráčeli bok po boku Brad Pitt a Leonardo DiCaprio. Nejmilovanější a nejúspěšnější herci své generace. V okolí se tísnily stovky, snad tisíce fanoušků. Na přeplněném balkóně mával muž velkým kartonem s nápisem Viva Tarantino. A promítači v projektorně zatím zakládali neposkvrněnou filmovou kopii epického kusu Tenkrát v Hollywoodu – zpoza moře přišla teprve před třemi dny.

Quentin Tarantino je na Croisette jako doma, Francouzi ho milují už pětadvacet let. Tehdy v roce 1994 přivezl jako začínající režisér do soutěže živelné Pulp Fiction. Film, který servíroval nakažlivou šedesátkovou nostalgii po hollywoodských kulisách, surfové muzice a westernové náladě. Tarantino fascinoval dlouhými, brilantně vystavěnými dialogy a schopností dotlačit diváka do emocionálního kouta, z něhož vedla jediná cesta: závratnou krvavou přestřelkou, úlevnou i zábavnou zároveň. Tarantino tehdy v Cannes vyhrál Zlatou palmu. „Změnilo mi to život!“ vzpomínal Quentin Tarantino před premiérou Tenkrát v Hollywoodu. „Ono se mi to tu tedy stalo ještě dva roky předtím, když jsem tu promítal Gaunery. Přijel jsem jako malý nezávislý filmař, a když jsem odjížděl, všichni kritici mě znali a objel jsem s tím filmem celý svět.“

Tyhle doby jsou pryč, dnes má Tarantino

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Filmový festival v Cannes

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější