Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bitcoiny propít, nebo se začít modlit? Experti radí, co se zdražující kryptoměnou

Bitcoin, ilustrační foto. Foto: Michael Wuensch, Pixabay
Bitcoin, ilustrační foto. Foto: Michael Wuensch, Pixabay

Zeptali jsme se expertů, zda je vhodný čas na nákup bitcoinu, kolik peněz do něj vložit a jak pak s investicí naložit.

Cena nejznámější digitální měny bitcoinu v posledních týdnech opět stoupá. Zatímco začátkem dubna se podle údajů na webu CoinMarketCap pohybovala na 4149 dolarech, v květnu překročila cenu osmi tisíc dolarů. Následně sice oslabil, v úterý 21. května se ale stále prodával za více než 7900 dolarů a dnes, v sobotu 25. května, se přehoupl přes 8000 dolarů.

Podle odborníků cena přitom dál poroste. „Pomyslné kyvadlo cenového vývoje bitcoinu se dostává opět do optimistické polohy a opravdu nelze vyloučit, že se vychýlí do extrému, tedy na úroveň přesahující 20 tisíc dolarů za kus,“ očekává například ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. Americký analytik Ronnie Moas dokonce předpokládá, že cena bitcoinu letos dosáhne 28 tisíc dolarů.

Zeptali jsme se proto expertů, zda se teď vyplatí investovat do bitcoinu i v případě, že spotřebitel zatím nemá s touto kryptoměnou žádnou zkušenost, a na dalších pět otázek, které by s tímto prvním nákupem souvisely.

Ukazuje se, že odborníci nemají jednotný názor, ať už na to, zda bitcoiny kupovat, nebo na to, zda si je následně nechat. Zastánci kryptoměn pořízení bitcoinu doporučují, minimálně proto, aby se s ním investor seznámil. Investiční analytici naopak investici do bitcoinu přirovnávají k ruské ruletě.

Seznam otázek, na které experti odpovídali:

  • V posledním měsíci cena bitcoinu roste. Pokud s touto kryptoměnou ještě nemám žádnou zkušenost, je teď ideální čas na nákup?
  • Představme si, že mi měsíčně zbývá navíc pět tisíc korun. Kolik z toho byste doporučil dát do bitcoinu?
  • Je v něčem podle vás nákup bitcoinu výhodnější než například stavební spoření, investice do podílových fondů nebo do zlata?
  • Celkově nákupu této kryptoměny nechci věnovat více než dvě hodiny času, do toho počítám i dobu strávenou vyhledáváním informací. Jaký způsob pořízení bitcoinů byste mi doporučili?
  • Pokud se nákup bitcoinů podařil, co teď s nimi?
  • V České republice je už dost prodejen a míst, kde lze bitcoinem platit. Kde to má podle vás nějakou výhodu oproti placení hotovostí a proč?

Odpovídali:

    • Dominik Stroukal, autor knihy Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti
    • Marek Palatinus, tvůrce hardwarové bitcoinové peněženky Trezor
    • Martin Mašát, ekonom společnosti Partners
    • Josef Tětek, analytik Liberálního institutu
    • Karel Fillner, prezident Krypto-bankovní asociace
    • Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers
    • Jan Traxler, poradce FINEZ Investment Management

V posledním měsíci cena bitcoinu roste. Pokud s touto kryptoměnou ještě nemám žádnou zkušenost, je teď ideální čas na nákup?

Dominik Stroukal

Je nejvyšší čas si bitcoin vyzkoušet. Nepřemýšlet nad tím jako nad finanční investicí, ale spíše jako nad investicí do finanční gramotnosti. Člověk používáním a pochopením základních principů bitcoinu snadno zjistí, jak fungují dnešní peníze, co způsobuje inflaci nebo jaká je role úroku a úspor ve společnosti.

Marek Palatinus

Bitcoin tu s námi již nějaký pátek je a vše nasvědčuje tomu, že jen tak nezmizí. Čím dříve se s tímto fenoménem každý seznámí a vyzkouší si, co bitcoin je i není, tím lépe. Pro mě je to nástroj finanční svobody a nezávislosti.

Martin Mašát

Otázkou je spíše, proč si bitcoin chcete pořídit. Pokud jde o to sledovat, jak se o desítky procent nahoru či dolů mění jeho hodnota, tak do něj není nutné investovat. Pokud chcete investovat za účelem zisku, opět to není tento případ, protože bitcoin sám o sobě nemá žádný výnos a jeho budoucí hodnota je silně nejistá. Pokud chcete krátkodobě spekulovat na růst ceny, samozřejmě můžete, ale připravte se, že může přijít i ztráta. A to nemluvíme o plus minus dvou nebo třech procentech, ale o poklesu třeba o 70 procent.

Josef Tětek

Kupovat ho z čistě spekulativních úmyslů bych nikomu nedoporučil, už jen kvůli tomu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější