Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nafotil tisíc zastávek po celém Česku. Jsou ošklivé, ale tak nějak pěkně. Jenže mizejí, říká

Dolní Dunajovice. Foto: Jan Vrabec
Dolní Dunajovice. Foto: Jan Vrabec

Ze dřeva nebo kovu, se zdmi nebo s pouhou stříškou. Jan Vrabec za poslední léta viděl autobusové zastávky v jejich nejrůznějších podobách. To, co pro něj původně začalo jako zábava se synem, se postupně proměnilo v osobní vášeň, dokumentaristický projekt a knihu, která právě vychází.

Už několik let chodíte po Česku a fotíte pro svůj blog i archiv autobusové zastávky. Ty nebývají obvyklým terčem fotografů. Jak vás to napadlo?

Shodou náhod. Někdy před sedmi lety jsme dali synkovi klasický malý digitální foťák. Bylo mu asi pět, a když s babičkou čekali na spoj, fotil třeba autobus nebo letící ptáky. A mezi tím byly i nějaké autobusové zastávky. Díval jsem se na jeho fotky a tím, že jsem člověk, který se zajímá o vizuálně-historickou stránku, jsem si najednou uvědomil, že minimálně některé z těch zastávek jsou poměrně zajímavé. A pak už to šlo. Druhá věc je, že se zajímám o architekturu a o památky. Moje žena je architektka, já se věnuji dokumentaci historických předmětů, fotím architekturu, takže to do sebe všechno zapadlo.

Jan Vrabec. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Byly ty první fotky od syna dobré?

Mně se samozřejmě líbily, ale většinou byly rozmazané a nebyly kvalitní po technické stránce. Jenže už jen díky tomu, že je to synkova fotka, ji člověk bere hodně emocionálně. Jeho fotky byly spíš taková prvotní inspirace. Nejsou v knížce ani ve webové galerii, ale on byl ten první, kdo vyfotil zastávku.

Autobusových zastávek jsou v Česku tisíce. Jak člověk s něčím takovým začne?

Nejdřív jsme se synkem fotili zastávky, když jsme jeli na chalupu nebo na návštěvy mimo Prahu. Zajímám se hlavně o venkovské zastávky, protože ty prostě vypadají jinak. Často vznikly neplánovaně, postavil je někdo z vesnice a jsou ještě ze socialismu.

Ani dnes to není organizované. Focení zastávek je většinou sekundární výsledek toho, že jedu odněkud někam. A také velmi dlouho trvá, dokud člověk něco

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Doprava

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější