Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kolik lidí by muselo demonstrovat, aby Babiš ustoupil? Podle studie britské politoložky 350 tisíc

Jedna z největších demonstrací poslední doby zaplnila značnou část Václavského náměstí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jedna z největších demonstrací poslední doby zaplnila značnou část Václavského náměstí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Novinář Martin M. Šimečka sepsal pro sesterský Denník N text, který sice navazuje na slovenské reálie, ale je aktuální i pro současnou situaci v České republice. V úterý na pražském Václavském náměstí demonstrovalo za požadavky na vládu Andreje Babiše několik desítek tisíc lidí. Na jejich prosazení to ale zřejmě stačit nebude.

Protesty Za slušné Slovensko sice dosáhly viditelného úspěchu, ale nezměnily „systém“. Zaprvé proto, že politický systém jako takový ani změnit nechtěly, protože je navzdory všem neduhům stále demokratický, ale mohly by dosáhnout podstatně více, kdyby na náměstí slovenských měst přišlo více než oněch 50 tisíc lidí. Kdyby to bylo dohromady zhruba 175 tisíc lidí, tedy 3,5 % populace, protesty by téměř jistě vedly k pádu vlády. Číslo 3,5 % je totiž tak trochu magické.

Alespoň to vyplývá ze studie, o níž píše BBC a odvolává se na její autorku Ericu Chenowethovou. Tato politoložka na Harvardu téměř deset let zkoumala nejrůznější masové protesty ve světě od roku 1900 do roku 2006 – celkem 323.

Byly mezi nimi například demonstrace Filipínců v roce 1986, kterých se zúčastnily miliony lidí a podařilo se jim svrhnout diktátora Marcose. A jedním ze zkoumaných protestů byl i ten náš v Československu v listopadu 1989.

Závěry jejích výzkumů jsou velmi zajímavé. Jeden z nich je, že pokud účast lidí na protestních akcích dosáhne 3,5 % populace, je prakticky jisté, že demonstranti prosadí své cíle.

Překvapivým závěrem také je, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější