Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Světozor slaví patnáctiny a připravil pro diváky filmové ňamky

K výročí patnácti let novodobé éry kina Světozor v něm proběhne od 24. do 30. května přehlídka Patnáct. Promítat se bude 15 filmů, které buď patřily v jeho nové historii k nejúspěšnějším, nebo jsou srdcovkami týmu, který kino provozuje. K vidění budou lahůdky jako na Oscara nominovaná Roma, Sorrentinova Velká nádhera, Tarantinových Osm hrozných či von Trierova apokalyptická Melancholia. Kino Světozor patří do jedné skupiny artových kin společně s kiny Aero a Bio OKO. K oslavě výročí jsme vyzpovídali ředitele kina Petra Jiráska.

Zaujalo mě, že dokument Občan Havel, který je také zařazen do přehlídky, byl váš druhý nejnavštěvovanější film. To je na dokument slušný výkon.

Nás to také překvapilo, když jsme procházeli statistiky. Ale byl to nejnavštěvovanější dokument v českých kinech vůbec. Divácký zájem dlouhodobě neopadal, a tak jsme ho hráli hodně. Kromě klasické verze jsme promítali i delší režisérskou. A přišel se sem podívat i sám Václav Havel. Úplně nejnavštěvovanějším filmem byly celkem nečekané Divoké historky – film ne příliš známého jihoamerického režiséra Damiána Szifróna. Zafungovala tam šeptanda, lidé na něj začali chodit, zaskočilo to nás i distributora. Výhodou je, že můžeme pouštět filmy, které se už v multiplexech nehrají. I díky tomu nasbírají více diváků.

Chcete se profilovat jako artové kino?

Když jsme začínali v roce 2004, bylo dělení na artové a neartové filmy mezi publikem mnohem výraznější než dnes. My jsme původně provozovali legendární artové kino Aero na Žižkově, a když jsme přišli do Světozoru, chtěli jsme v tom pokračovat, dokonce jsme si pohrávali s podnázvem Arthouse. Dnes se ale hranice art/ne-art trochu smazává. Teď když jsme přidali třetí sál, si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější