Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Seriál Černobyl od HBO svou silou přitahuje pozornost k dokumentům o největší jaderné havárii všech dob

Černobyl v plamenech. Hasiči možná tušili, že jdou na smrt. Foto: HBO Europe
Černobyl v plamenech. Hasiči možná tušili, že jdou na smrt. Foto: HBO Europe

Spolu se seriálem HBO přišla na svět i kniha, která zákulisí jaderné katastrofy popisuje. V osudových chvílích se obsluha elektrárny chovala tak, aby splnila politické zadání, místo toho, aby se stroji jednala tak, jak má, ukazují dokumenty.

I třicet let po havárii jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu se objevují stále nové pokusy pojmenovat, co se tehdy vlastně stalo a proč. Vedle ceněného seriálu HBO Černobyl si v tomto ohledu zaslouží pozornost kniha Chernobyl: History of a Tragedy (2018), která nedávno vyšla i česky pod názvem Černobyl: historie jedné katastrofy. Jejím autorem je renomovaný ukrajinsko-americký historik Serhii Plokhy, který se specializuje na dějiny Ukrajiny, východní Evropy a studené války. Jeho obsáhlá kniha možná představuje první úplnou historii černobylské katastrofy od výbuchu reaktoru až po uzavření továrny v prosinci 2000 a závěrečnou fázi dokončení nového „sarkofágu“ poškozeného reaktoru v květnu 2018. Autorovi k jejímu sepsání pomohlo i nedávné otevření rozsáhlých archivních fondů v Rusku.

Autorův pohled je komplexní a v jeho výkladu nechybí biografické exkurzy o hlavních aktérech ani odborné technologické pasáže s nákresy znázorňujícími fungování elektrárny. Nejvíce se ale zaměřuje na mocenské fungování Sovětského svazu a jeho nedobrou ekonomickou situaci, která se odrážela i v nízké kvalitě materiálu dodávaného na stavbu elektrárny. Kupříkladu až 70 procent zařízení od jednoho z dodavatelů mělo vážné vady.

Při stavbách navíc docházelo k porušování technických norem. Když kupříkladu dodavatelé nepřivezli správný typ drceného kamene pro betonování, používali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější