Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ministerstvo tlačilo, abychom se s Maláčovou potkali dříve než s Babišem, říká uředník bojující za vyšší rodičovský příspěvek

Práci ve skupině, která usiluje o spravedlivý rodinný příspěvek, se Martin Štros věnuje ve volném čase. Dovolenou si z práce vzal jen jednou, kvůli setkání s ministryní. Foto: Tereza Mynářová, Deník N
Práci ve skupině, která usiluje o spravedlivý rodinný příspěvek, se Martin Štros věnuje ve volném čase. Dovolenou si z práce vzal jen jednou, kvůli setkání s ministryní. Foto: Tereza Mynářová, Deník N

V březnu založil na Facebooku skupinu pro kamarády, za týden už jednal s premiérem Andrejem Babišem. Přinášíme příběh Martina Štrose, zastupujícího více než 70 tisíc rodičů, kteří byli nespokojení s navrhovanou podobou rodičovského příspěvku.

Zpráva o zvýšení podpory o 80 tisíc korun rodičům, kteří na ni budou mít po Novém roce nárok, potěšila i pražského úředníka Martina Štrose. Právě on před dvěma měsíci založil na Facebooku skupinu „Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek!“. Reagoval tak na oznámení ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, že přidáno by měli dostat jen rodiče dětí narozených po 1. lednu 2020.

„Mí přátelé psali na Facebook spoustu naštvaných příspěvků. Také jsem rodič a kolem sebe jich mám spoustu. Tak jsem si řekl: Pojďme s tím něco udělat,“ vzpomíná absolvent Přírodovědecké fakulty na Karlově univerzitě. Celá akce byla podle něj spontánní a vše dal dohromady sám.

„Od začátku jsem chtěl, aby šlo primárně o tu spravedlnost,“ popisuje. Sám má rok a půl starou dceru, v říjnu se mu má narodit druhé dítě. Jeho rodina na vyšším rodičovském příspěvku existenčně nezávisí. Vadila mu ale představa, že pokud by se jeho potomek narodil o dva měsíce později, bude se příspěvek od státu lišit o 80 tisíc korun.

Vede tříletá varianta

Podle Úřadu práce ČR pobíralo v prosinci 2018 rodičovský příspěvek celkem 278 807 osob. V současné době mají rodiče nárok na 220 tisíc korun na nejmladší dítě, tuto částku mohou čerpat až do jeho čtyř let. Čím déle ji tedy pobírají, tím je měsíční příspěvek nižší. Nejvíce z nich (51 %) bralo měsíčně mezi 6 a 7,6 tisíce korun, což zhruba odpovídá příspěvku rozloženému do tří let dítěte.

Varianta schválená vládou podle něj stále není nejlepší. „Ideální by bylo, kdyby zahrnula i rodiče, kteří zvolili rychlejší čerpání, ale stále mají dítě malé, například dvouleté,“ vysvětluje Štros. Pořád jde prý ale o lepší řešení, než jaké Maláčová navrhovala v březnu.

„Hodně lidí mi řeklo věc, kterou nesnáším: Vždyť sis přece nedělal děti kvůli penězům. Samozřejmě jsme nezaložili rodinu z tohoto důvodu, ale to neznamená, že by nám to mělo být jedno,“ dodává.

Štros má rok a půl starou dceru, druhé dítě s manželkou čekají na podzim. Foto: Archiv Martina Štrose

Volno jsem si vzal jen jednou, kvůli ministryni

Dvaatřicetiletý Štros čekal, že se do zmíněné skupiny na Facebooku připojí jeho známí, během necelých čtyř dnů ale měla více než 50 tisíc členů a o týden později už o rodičovském příspěvku diskutoval s premiérem Andrejem Babišem. Přestože se nikdy dřív veřejně neangažoval, nečekaná publicita ho zjevně baví. Novinářům ochotně bere telefony, na zprávy odpovídá obratem a na rozhovor s Deníkem N si udělal čas prakticky okamžitě.

Dorazil na něj přímo ze zaměstnání. Už pátým rokem je zaměstnaný na ministerstvu vnitra, kde se věnuje řízení projektů z evropských fondů, hlavně v oblasti IT. „Samozřejmě jsem se snažil nezanedbávat práci, i když jsem se nevyhnul třeba tomu, že mi během dne volali novináři,“ popisuje. Volno si kvůli rodičovskému příspěvku vzal jen jednou – když šel na schůzku s ministryní Maláčovou. V prvních dnech po založení skupiny ve svém volném čase ničím jiným nežil. „Žena by v té době asi byla radši, kdybych třeba šel s košem,“ vzpomíná Štros.

MPSV se chtělo sejít první

Zaměstnanec ministerstva vnitra nečekal takový ohlas na založení skupiny, která nyní čítá 71 421 členů. „Ti pak samozřejmě doufali, že se brzy začne něco dít,“ pokračuje. Našel tedy na internetu kontakt na premiéra Andreje Babiše a napsal mu e-mail s žádostí, aby se k problému vyjádřil. „A on mi zavolal a pozval mě na schůzku,“ dodává.

Předseda vlády byl prvním politikem, se kterým se kdy osobně setkal. „Premiér samozřejmě asi šestkrát zopakoval, že nám teď nemůže nic slíbit,“ vysvětluje Štros. Několik dní po schůzce s Babišem se sešel i s ministryní Maláčovou. Jednotlivé schůzky odmítá hodnotit.

„Nechci vypadat, že za někoho kopu,“ zdůrazňuje. Zvláštní ale podle něj bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější