Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cannes, den šestý: Hvězdný dokumentarista zachytil souboj mezi Diegem a Maradonou

Diego Maradona vstupuje . Foto: Festival v Cannes
Diego Maradona vstupuje . Foto: Festival v Cannes

Oscarový režisér Asaf Kapadia přivezl do Cannes dokument Diego Maradona o fotbalistovi, který proslul geniální hrou i bouřlivým životem.

Jedinečná sóla a góly. Klíčová přihrávka, díky níž Argentina vyhrála mistrovství světa ve fotbale 1986. A taky „boží ruka“ ve čtvrtfinále proti Anglii – za všechno příkoří ve falklandské válce. Diego Maradona proslul na hřišti instinktem zabijáka i drobnými podvody. „Fotbal je o oblafnutí,“ svěřuje se slavný fotbalista ve filmu.

Kapadia skicuje Diegův život od vyrůstání ve slumech až po jeho současná bizarní vystoupení, soustředí se ale především na neapolskou etapu Maradonova života: po dvou nevydařených sezónách v Barceloně se mladý fotbalista v roce 1984 stěhoval do Itálie. Tamní Serie A byla považována za nejlepší ligu v Evropě, hráli tu nejnadanější hráči světa. Maradona ale paradoxně nepřestoupil do některého z velkých týmů na severu. Zamířil naopak na jih, do Neapole. Město žilo ve spárech mafie, zdejší tým se potácel na hraně sestupu a fanoušci ostatních klubů se mu vysmívali. Díky Maradonovi ale Neapol vyhrála titul i evropský pohár a fotbalista se stal idolem. V roce 1990 ovšem Argentina právě v Neapoli hrála semifinále mistrovství proti Itálii. Vyhrála – a místní fanoušci se od té doby postavili proti Diegovi. Na povrch začaly vyplouvat zprávy o Maradonových několikadenních večírcích, kokainové závislosti a přátelství s mafiány. To byl začátek fotbalistova pádu.

„K Diegovi jsem se dostal díky jeho manažerovi,“ říká mi režisér Asif Kapadia, sám zapálený fotbalový fanoušek. „Měl pocit, že Maradona je hvězda a že by o něm měl být film. Už na začátku osmdesátých let proto najal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Filmový festival v Cannes

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější