Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jel jsem na jamesonu jako Zeman na becherovce, vyprávěl před pěti lety zklamaný Bartoš. Teď chtějí Piráti vyhrát

Ivan Bartoš na celostátním fóru Pirátů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ivan Bartoš na celostátním fóru Pirátů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Před pěti lety Piráti zůstali v evropských volbách těsně pod pětiprocentní hranicí a jejich předseda Ivan Bartoš zklamaně odešel z čela strany. Dnes je zpět a jeho strana tajně doufá v celkové vítězství. Nebo alespoň v to, že se stane nejsilnější opoziční stranou.

„Byl jsem volebním lídrem, nesu politickou zodpovědnost za výsledky. 4,78 % hlasů nás sice definitivně upevnilo v pozici reálné politické síly, ale hranici pěti procent jsme nepřekonali… A protože změna je život, rozhodl jsem se, že opustím post předsedy Pirátské strany, který jsem téměř od počátku zastával,“ napsal 6. června 2014 Ivan Bartoš na svůj Facebook. Zklamaný a unavený právě odcházel z čela strany, kterou v roce 2009 pomáhal zakládat. Kampani dal tehdy všechno. Pět měsíců na ní pracoval v každé volné chvíli, na tři měsíce si vzal neplacené volno z práce. Aby ne – průzkumy naznačovaly šanci, Piráti se poprvé dostali i do televizních předvolebních debat. Jenže úspěch jim těsně unikl.

„Jako Zeman na becherovce jsem jel ke konci na jamesonu. Po kampani jsem vážil ani ne šedesát kilo,“ vyprávěl později Ivan Bartoš v rozhovoru pro Parlamentní listy. A pro Magazín Lidových novin dovysvětlil:

„Cítil jsem, že to je už přes čáru. Ta kampaň byla stres, člověk nemá čas udělat si deset jogínských pozdravů slunci nebo si meditovat. Navíc, já jsem v hospodě vlastně od patnácti let. Ne že bych v kuse kalil, ale pivko jsem si dal. Od šesti let jsem hrál na harmoniku a měl jsem úžasnýho učitele, který na první pohled odhadl, že jsem ten hospodský šumař, a tak do mě sypal všechny ty písničky. Takže od patnácti let jsem byl žádaným harmonikářem na večerních posezeních, svatbách a pohřbech. Harmonika mě provází dodneška. Je to nástroj, který otevírá srdce.“

Dnes, pět let poté, je Ivan Bartoš opět v čele strany a opět naplno pracuje na kampani. Už sám nekandiduje a jeho cílem není pět procent, ale vítězství. A pokud ne

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější