Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V lednu psal posudek pro Babiše, teď ho Benešová posílá do legislativní rady vlády. Netýká se to Čapího hnízda, tvrdí profesor

Předseda vlády Andrej Babiš a ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK
Předseda vlády Andrej Babiš a ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Foto: ČTK

Členem legislativní rady vlády se zřejmě stane profesor Karlovy univerzity Jiří Jelínek. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jej do konce května navrhne vládě s odůvodněním, že jde o významnou autoritu v oblasti trestního práva. Před několika měsíci přitom Jelínek sepsal posudek pro premiéra Andreje Babiše. Právník nechce říct, kterého případu se jím vypracovaný dokument týká. Popírá ale, že by se zabýval kauzou Čapí hnízdo.

Benešová ještě před týdnem Deníku N tvrdila, že si výběr nového člena legislativní rady rozmýšlí, nyní server Česká justice informoval o tom, že ministryně už připravila podklady ke jmenování Jelínka, který vede katedru trestního práva na Právnické fakultě UK.

Jelínek se kromě své akademické činnosti živí i jako konzultant a píše právní stanoviska k některým případům. Letos tak spolupracoval i s advokáty premiéra Andreje Babiše, pro něž vypracoval posudek. Podle vysoce důvěryhodného zdroje Deníku N se dokument, který má upozorňovat na pochybení orgánů činných při vyšetřování, stal dokonce součástí spisu ke kauze Čapí hnízdo. Tam ho krátce před uzavřením případu měli vložit vyšetřovatelé, kteří materiál dostali od Babišových právníků „k posouzení“.

„Komunikace mezi Jelínkem a právníky probíhala opakovaně. Jsou přesvědčeni, že se během vyšetřování nashromáždily chyby orgánů činných v trestním řízení,“ řekl zdroj obeznámený s premiérovou obhajobou.

Posudek ano, ale ne o Čapím hnízdu

Jelínek Deníku N potvrdil, že pro Babiše dokument sepsal, odmítá ale, že by se týkal „výslovně“ případu Čapího hnízda. V něm jsou obviněni jak premiér, tak i část jeho rodiny a bývalí manažeři Agrofertu z toho, že neoprávněně získali evropskou dotaci na stavbu farmy.

„Psal jsem posudek pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější