Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Skoncovali s brčky i roamingem. Vybrali jsme 14 nejdůležitějších hlasování současných europoslanců

8 z 21 českých poslanců Evropského parlamentu v 8. volebním období 2014 2019. Foto: © European Union 2017 – Source EP
8 z 21 českých poslanců Evropského parlamentu v 8. volebním období 2014 2019. Foto: © European Union 2017 – Source EP

Zhoubný dopad člověka na životní prostředí, práva, svobody i levnější telefonování jsou témata, kterými se v osmém volebním období 2014–2019 zabýval Evropský parlament jako jedna ze dvou institucí, bez jejichž souhlasu neprojde žádná evropská legislativa. Jak hlasoval váš europoslanec o směrnici o zbraních, o GDPR i o zrušení roamingu, se dozvíte z našeho přehledu.

1. Omezit hromady igelitových tašek

Zpráv o nálezech hord plastových odpadků na těch nejodlehlejších místech, od rajských neobydlených ostrovů Indického oceánu po nejhlubší dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu, přibývá hlavně v poslední době. Už v dubnu 2015 ale EU na narůstající problém reagovala a Evropský parlament spolu s Radou EU přijal legislativu cílící na snížení počtu vyhozených igelitových tašek.

Dali členským státům Evropské unie na výběr, jestli své zákony upraví tak, aby snížili průměrnou roční spotřebu tašek na jednoho obyvatele na 40 do konce roku 2025, nebo zavedou konec vydávání igelitových tašek zdarma u prodejců do konce roku 2018.

Jedenadvacet českých europoslanců hlasovalo pro návrh se třemi výjimkami: Petr Mach ze Strany svobodných občanů byl proti, stejně jako občanský demokrat Jan Zahradil, jehož kolega Evžen Tošenovský se hlasování zdržel.

Co je směrnice

  • asi nejčastější a nejznámější typ legislativy EU
  • nemá nejvyšší právní sílu (tu má nařízení)
  • neplatí přímo, ale po jejím schválení jsou národní parlamenty povinny ji během určité lhůty vlastním způsobem zavést do svého právního řádu
  • tak jako jinou legislativu (kromě výjimek u vnitřního trhu a právní předpisy upravující hospodářskou soutěž) ji musí schválit nejen Evropský parlament (poslanci voleni v členských zemích), ale i Rada EU (zástupci vlád členských zemí)

2. Za online platby bezpečnější a levnější

Víc než rok po začátku volebního období se Evropský parlament dostal ke schvalování poměrně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější