Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Polská města se vzepřela Kaczyńskému. Místní a krajské volby ukázaly, že příští rok může ztratit většinu v parlamentu

Volička u voleb do Evropského parlamentu. Foto: Czarek Sokolowski, AP / ČTK
Volička u voleb do Evropského parlamentu. Foto: Czarek Sokolowski, AP / ČTK

Komentář Petra Janyšky: V Polsku se v neděli konalo druhé kolo místních a krajských voleb, které ukázaly, že voliči z velkých i menších měst masově odmítají vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS) Jarosława Kaczyńského. Nevyhrál prakticky žádný z jeho kandidátů na primátora či starostu. Podobně dopadlo už první kolo. Výsledek svojí jednoznačností Polsko překvapil. Dosavadní dynamika vládního tábora narazila evidentně na strop. Volby zároveň ukázaly, že země je hluboce polarizovaná na dva tábory, které se příští rok střetnou o parlament: vládní PiS a opoziční Občanskou platformu (PO).

Nedělní volby byly významným signálem pro další vývoj v zemi, vládní straně se nepodařilo dobýt poslední bašty opozice ve městech. A i v krajích (vojvodstvích) získala méně, než počítala.

Zdá se, že ztrácí umírněný voličský střed. Doposud to vypadalo, jako by byl PiS stále na vzestupu a nebylo síly, která by ho zastavila. Skutečnou hlavou země je Jarosław Kaczyński, přestože nemá žádnou ústavní funkci a je jen předsedou PiS. Obsadil svými lidmi úřad prezidenta, většinu v parlamentu (i když těsnou, pěti hlasů), vládu, veřejná média, která se stala propagandou vládní strany, soudy, stále víc kulturních a společenských institucí, velké polostátní firmy. Jediné, co dosud neměl, byla města a regiony, které držela opoziční Občanská platforma (PO) nebo někde ještě lidovci. A smyslem těchto voleb bylo pro PiS je dobýt.

Strana nasadila do boje nejtěžší argumenty, chovala se, jako by šlo o volby prezidentské nebo parlamentní: kampaň vedl přímo premiér Mateusz Morawiecki a z pozadí Jarosław Kaczyński, angažovala se celá vláda, veřejná vládní média dělala kampaň jen kandidátům PiS, opozici prakticky pominula. Premiér sjezdil celou zemi, stál po boku řady kandidátů na primátory i starosty. Ti slibovali všechno možné, blesková zázračná řešení, novou linku metra, odstranění smogu. Premiér zároveň pohrozil,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější