Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jakou váhu má váš hlas a proč kandiduje tolik stran? Otázky a odpovědi k eurovolbám

Volby do Evropského parlamentu. Foto: ČTK
Volby do Evropského parlamentu. Foto: ČTK

S blížícími se evropskými volbami se objevují otázky, co vlastně dělá Evropský parlament a proč je důležité k urnám přijít. A jaký mají volby význam pro jednotlivé strany? Nabízíme odpovědi na základní otázky.

Co vlastně dělá Evropský parlament?

Jak již vyplývá ze samotného názvu, europarlament je orgánem, který má vliv na přijímání evropské legislativy. Sám o sobě nemá legislativní pravomoc, netvoří tedy přímo zákony nebo směrnice, na jejich přijímání se ovšem přímo podílí. A to spolu s Evropskou radou – tedy se zástupci vlád členských států.

Parlament má ale řadu dalších funkcí. Má vliv na podobu evropského rozpočtu, podílí se tedy na rozhodování o tom, kam půjdou peníze evropských daňových poplatníků. Stejně tak má kontrolní funkci. V poslední době třeba projednával kauzu střetu zájmů kolem českého premiéra Babiše.

V evropských volbách vždy volí poměrně málo lidí, a to nejen v Česku. Volby do EP jsou v politologii označovány jako volby druhého řádu, jde tedy o hlasování, které nebývá pro voliče až tak zásadní jako celostátní volby v národních státech. Z tohoto pohledu má ovšem paradoxně každý hlas větší dopad na celkový výsledek. Při předpokládané účasti kolem 20 procent stačí stranám pro zisk mandátu zhruba 80 tisíc hlasů.

Proč jsou volby důležité pro strany?

Eurovolby sice nemají přímý vliv na rozložení sil na domácí scéně, ale v minulosti se ukázalo, že výsledky mohou být významné pro vnitřní fungování stran. Po prvních eurovolbách, které se v Česku konaly v roce 2004, padla vláda Vladimíra Špidly, když jeho ČSSD drtivě neuspěla.

„Volby do Evropského parlamentu mají dvě roviny. Jedna je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější