Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidenta nelze podřezat, má ochranku. Za příspěvkem si stojím, Zeman taky mluví o zabíjení novinářů, říká radní z ODS

Jesenický radní pro dopravu či životní prostředí Martin Lang (ODS). Foto: mujesenice.cz
Jesenický radní pro dopravu či životní prostředí Martin Lang (ODS). Foto: mujesenice.cz

Radní z Jesenice u Prahy Martin Lang (ODS) zveřejnil před měsícem na Facebooku status, kde napsal, že „Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Reagoval tak na prezidentovo rozhodnutí podepsat zákon o dodatečném zdanění církevních restitucí. Radní si za příspěvkem, jímž už se zabývá policie, stále stojí. „Ano, je to adekvátní. Stále si za tím stojím. Bylo to adekvátní i vzhledem k tomu, co prezident dlouhodobě dělá,“ řekl Lang v rozhovoru pro Deník N.

Napsal jste mimo jiné, že „Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Co vás ke zveřejnění komentáře vedlo?

V současné době dochází stále více k potlačování svobody rozhodování jednotlivce. Ten komentář jsem napsal po rozhodnutí o dodatečném zdanění církevních restitucí.

Nemáte ale pocit, že zmíněnou větou o podřezání prezidenta jste porušil práva jiného jednotlivce?

Vysvětlím. Každý má právo na názor, já i vy, i když spolu nebudeme souhlasit. Ale v momentě, kdy někdo začne svůj názor prosazovat ozbrojenou státní mocí, ať je to prezident, nebo poslanci, už to není o názoru, ale o zhmotnění ozbrojené moci.

Když Zeman vybízel k zabíjení, byla to nadsázka

Jak toto prezident nebo poslanci dělali nebo dělají?

Vůbec nejde o peníze církvím, místo nich to mohli být živnostníci. Jestliže prezident prohlásí, že zákon podepsal proto, že církve využily svého ústavního práva a podaly žalobu proti státu, tak tím říká: Podívej se, občane, pokud využiješ svého práva a napadneš žalobou stát, tak my s tebou zameteme. Já jsem tady od toho, abych to dělal pěkně po bolševicku.

Co vás ale vedlo k tomu, abyste prezidenta přirovnal k Hitlerovi a vyzval k jeho podříznutí?

Podřezání jsem zvolil z několika důvodů. Prezidenta vzhledem k

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější