Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

EU ohrožují lobbisti i oligarchové. Babiš je jako prodejce hrnců, šel do politiky dělat byznys, říká pirátský lídr Kolaja

Lídr pirátské kandidátky v evropských volbách Marcel Kolaja. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Lídr pirátské kandidátky v evropských volbách Marcel Kolaja. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Piráti chtějí v Evropském parlamentu řešit mimo jiné boj se suchem. Lídr kandidátky Marcel Kolaja Deníku N vysvětlil, že jeho strana chce prosadit návrat v podstatě k trojpolnímu systému, který tu fungoval před stovkami let a zaručoval, že plodiny nedevastují půdu. Byl by to konec lánů řepky olejky v Česku. Kolaja ale uznává, že konkrétnější představu o tom, kolik procent produkce řepky by tu povolili, nemají ani sami Piráti. Jasno naopak mají v tom, že chtějí „zastropovat dotace pro obří agrokoncerny, které používají těžkou techniku, co udusává půdu“.

Pokud se dostanete do Evropského parlamentu, bude to vlastně premiéra českých Pirátů. Vládne u vás nervozita?

Nervozita bych neřekl. Spíš očekávání, že budeme zastoupeni na další úrovni, kde se vytváří legislativa a kde ještě nejsme. Budeme moci ovlivňovat věci, které jsou důležité pro nás, pro obyvatele České republiky, ale i pro všechny občany EU. To jsou daňové ráje, boj se suchem, chceme udělat reformu zemědělské politiky…

A vy osobně jako lídr z té zodpovědnosti nejste nervózní?

Asi bych nepoužil slovo nervozita. Ale odpovědnost určitě cítím.

Před pěti lety jste ve volbách do EP neuspěli. Vy jste byl na druhém místě kandidátky, jedničkou byl předseda Ivan Bartoš. Získali jste 4,78 procenta. Dělali jste si analýzu, proč to tak bylo a čeho se teď vyvarovat?

Když se podíváte na preference, které jsme měli předtím a potom, tak nám evropské volby pomohly dostat se víc do mediálního prostoru. Vlastně nám to umožnilo dostat se potom do Poslanecké sněmovny… Takže já bych to kategorizoval jako úspěch.

Těch 4,78 procenta? Zatímco teď byste za úspěch považoval dvacet procent.

Teď bych za úspěch považoval

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější