Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Úředníci nám uprchlíky nediktují a Babiš přišel s kvótami k hotovému. Ověřili jsme premiérovo předvolební hlášení

Billboard hnutí ANO před evropskými volbami 2019. Foto: Jan Jiřička, Deník N
Billboard hnutí ANO před evropskými volbami 2019. Foto: Jan Jiřička, Deník N

Premiér Andrej Babiš se v předvolebním hlášení „Čau lidi“ věnoval zejména tématu migrace. Vrátil se k některým rozhodnutím a postojům, které Evropa v posledních letech intenzivně řešila. V příspěvku uvedl, že zrušil migrační kvóty nebo že nám „úředníci v Bruselu, Řecku a Itálii“ mohli nadiktovat přijímání konkrétních lidí. Babišovy výroky jsme konfrontovali s realitou.

Andrej Babiš: „Tak, jak jsem slíbil ve své Smlouvě s občany, jsme 29. června 2018 ve čtyři hodiny ráno společně s kolegy z V4 a hlavně Viktorem Orbánem prosadili zrušení kvóty na nelegální migranty, které nám chtěl nadiktovat Brusel.“ Celý Babišův nedělní příspěvek najdete zde.

Fakta: Předseda hnutí ANO během předvolební kampaně v roce 2017 představil Smlouvu s občany, která obsahovala základní přehled slibů hnutí do voleb. „Nikdy nevpustíme na naše území ilegální migranty a nebudeme nikdy souhlasit s rozdělováním migrantů podle povinných kvót,“ píše se ve smlouvě.

Jak to ale bylo se zrušením kvót? Kvóty byly schváleny v září 2015 na jednání Rady ministrů. Proti návrhu se vyslovili Češi, Slováci, Maďaři a Rumuni. Finové se zdrželi. Za Česko je tehdy odmítl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle platných unijních pravidel byl návrh přijat, protože nebylo potřeba souhlasu všech členských států.

Tento krok měl pomoci přetíženým zemím (v tomto případě Itálii a Řecku) s náporem uprchlíků, kteří v nich již byli. Počítalo se s tím, že by mezi jednotlivé členské země mělo být přerozděleno až 120 tisíc lidí. Projekt však nebyl naplněn, přesídlila se zhruba třetina z tohoto počtu.

rozhodnutí Rady 2015/1601, které kvóty zavádělo, se v článku 13 uvádí, že „toto rozhodnutí se použije do 26. září 2017“. Šlo tedy o dočasný krok. Navíc se v říjnu 2017, po skončení platnosti původního rozhodnutí, dohodli předsedové vlád (Českou republiku zastupoval tehdejší premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD), že Evropská rada vyzývá k „využívání dobrovolných programů přesidlování“. Tedy že již kvóty nebudou povinné. Povinné kvóty tak de facto padly již před nástupem Babiše do pozice premiéra.

Předseda ANO, který byl předsedou vlády jmenován 6. prosince 2017, se odvolává na to, že kvóty padly díky jeho tlaku na červnové Radě EU v roce 2018. Ta skutečně přijala ve svých závěrech (bod 6 v části Migrace) to, že by přemísťování běženců mělo být činěno pouze na dobrovolném základě.

Ovšem k tomuto kroku došlo na základě dohody z říjnové Rady, která se shodla na jednomyslnosti. Stačilo tedy, aby byl proti zástupce jediné země. Babiš tedy kvóty odmítl (nejen on – jak sám uvádí). Nicméně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ověřili jsme

Volby do Evropského parlamentu

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější