Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Marie, tohle na stará kolena nepotřebuješ, říkal si bývalý soudce Kučera, když Benešová kývla Babišovi

Pavel Kučera. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Pavel Kučera. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pavel Kučera je expert na trestní právo, bývalý soudce a místopředseda Nejvyššího soudu. S novou ministryní Marií Benešovou se znají od počátku její kariéry. Spojuje je ale ještě něco – stejně jako nyní Benešová byl i Kučera podezřelý z ohrožení nezávislosti justice. Tehdy se stal terčem výpadu Benešové, která jej označila za součást justiční mafie. Dnes Kučera ve svých téměř 80 letech stále vykonává práci advokáta a k Benešové je smířlivý: Není to s ní černobílé, říká v rozhovoru pro Deník N.

Kučera nicméně upozorňuje, že po jejím nástupu může nastat horší situace než odvolávání představitelů justice. Totiž že nová ministryně vytvoří v justici atmosféru autocenzury, kdy každý sám přijde na to, jak má postupovat. „V současné vládě jsme to viděli už několikrát. Nemusí přeci docházet k odvolání. Pár ministrů už ukázalo, jak na to – rezignací. Takže (nejvyšší státní zástupce) Pavel Zeman může dostat nabídku, která se neodmítá, a „rezignuje“. Přitom právě nejvyšší státní zástupce bude hrát v premiérově kauze klíčovou roli – právě on totiž může nakonec zvrátit rozhodnutí o ne/obžalování Andreje Babiše. „To znamená, ať je tam Pavel Zeman, nebo někdo jiný, má možnost se i v případě vývoje příznivého pro Andreje Babiše do toho vložit,“ upozorňuje v rozhovoru advokát Kučera.

Vy jste kdysi navrhl tehdejšímu ministru spravedlnosti Otakaru Motejlovi Marii Benešovou na post nejvyšší státní zástupkyně. Je to tak?

Ano. Doktor Motejl měl tehdy jako jeden z prvních úkolů najít nového nejvyššího státního zástupce, protože ten dosavadní, Vít Veselý, narazil u dominantního premiéra Miloše Zemana, když odmítl přistoupit na kampaň Čisté ruce a chtěl postupovat podle zákona, a ne podle nějaké kampaně, a tak byl odvolán. A já jsem tehdy doktoru Motejlovi doporučil Marii Benešovou.

S čím jste ji tehdy doporučoval? Jaké byly vlastnosti, které jste u ní vyzdvihoval?

Znal jsem ji z Kladna jako slušnou, pracovitou prokurátorku, která snad jako jediná nikdy nebyla ve straně.

Myslíte, že Zeman ji tehdy ještě neznal?

Vůbec ne, ale poté, co se s ní seznámil, byl s ní velmi, velmi spokojený. Ostatně o tom svědčí i ten jeho citát, že kdyby měl 16 Benešových, má sestavenou celou vládu.

Čím myslíte, že ho zaujala?

Padla mu prostě do oka. Pak když skončil, ona za ním těch deset let, co byl na Vysočině, pravidelně jezdila – tu s becherovkou, tu s nějakou uzeninou, ale především

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější