Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: V lesích se vymítají démoni, u sousedů se opíjejí mocí a všichni milují Huawei – anebo taky ne

Tištěný Deník N vychází od pondělí do pátku (koláž titulních stran). Foto: Deník N
Tištěný Deník N vychází od pondělí do pátku (koláž titulních stran). Foto: Deník N

Jak moc to bolí, když stříháte Huawei? Co má ovoce společného s pravdou? A proč neuspěl smělý plán čističky v Památníku Karla Čapka? Kaleidoskopem pondělního dění otáčí Magdalena Slezáková, a dnes je to pořádně barevná jízda.

Den Deníku N

Mám Huawei, mám se bát? Koncem února obletěla internet oslavná píseň nazpívaná dětským sborem z čínského města Ču-chaj: „Který telefon je na světě nejkrásnější? Každý říká, že je to Huawei! Milujeme Huawei!“ Po dnešku už je definitivně jasné, že „každý“ to rozhodně neříká. Soustředěný tlak Bílého domu na Huawei vyvrcholil jeho zařazením na černou listinu a americké korporace v čele s Googlem promptně zareagovaly: svého čínského zákazníka (dočasně?) odstřihly. Co teď Huawei hrozí a hlavně: hrozí něco vám, pokud od této firmy máte telefon? Zeptali jsme se za vás – Googlu, expertů i politiků.

Jablka, hrušky a fake news. U technologických gigantů ještě chvilku zůstaneme. Tentokrát v reportáži Petra Koubského z pařížského sídla FAIR (Facebook Artificial Intelligence Research), která vysvětluje, proč Facebook investuje nemalé peníze do vývoje umělé inteligence a proč mu to možná nebude moc platné. Jablko od hrušky totiž poznáte vcelku snadno, když vás to někdo naučí – ale jak poznáte pravdu, když není jenom jedna? A kam to vede, když umělá inteligence „žije ve svém vesmíru“?

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlaste se k odběru Notesu.

Komik z lidu prezidentem podruhé, tentokrát na Ukrajině. Jak si Volodymyr Zelenskyj povede? Na to si budeme muset počkat, vždyť si teprve dnes prošel (a to doslova) inaugurací. Zato jeho guatemalský kolega a někdejší mistr přihlouplého humoru Jimmy Morales prošlápl prezidentské boty už čtyři roky před Zelenským. A jak píše Tomáš Nídr, obul se do nich tak vehementně, že si už v půlce mandátu vysloužil titulek: „Když si zvolíte klauna, očekávejte cirkus.“

Jmenuj svého démona – a pak mu setni hlavu. Terapeutická komunita Magdaléna leží v ústraní brdských lesů, ale své klienty dokáže vrátit přímo doprostřed života. Mnohé závislé lidi zachránila, když všechny ostatní cesty selhaly, ale je to přísná spasitelka, popisuje v působivé reportáži Adéla Skoupá. Svými fotografiemi ji při tom doprovází Ludvík Hradilek.

Terapeutická komunita Magdaléna nedaleko Mníšku pod Brdy. Ranní kruh slouží ke zhodnocení svých stavů a organizaci dne. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Kdo se opil mocí? Mezi tvrdé drogy jednoznačně patří moc, ale s takovou závislostí Magdaléna nepomůže. A i kdyby: z Rakouska je to do Brd přece jen trochu daleko. Politická krize u našich jižních sousedů, kterou o víkendu vyvolalo skandální video z Ibizy, se s pondělkem nezklidnila a hoří dál. Lidovci kancléře Kurze aféru promítli na ministerstvo vnitra a tlačí na odchod Herberta Kickla, Svobodní se brání zuby nehty a mluví o „chladné a střízlivé opilosti mocí“. Kdo s koho? Sleduje Kirill Šceblykin.

Podřezat svini? Adekvátní nadsázka! „Miloš Zeman vybízel k zabíjení abstinentů a vegetariánů, vybízel k použití kalašnikova k zabíjení novinářů. Při schůzce s Vladimirem Putinem řekl, že by se novináři měli likvidovat. To vše se bralo jako forma nadsázky, u mě je to také nadsázka,“ vysvětluje člen ODS Milan Lang svou větu, že „Zeman je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Langovými slovy se zabývá policie, ale radní z Jesenice u Prahy si za nimi stojí. Byla to adekvátní reakce na prezidentovo jednání, říká v rozhovoru s Lukášem Prchalem.

Mýto v ohrožení. Přípravy na spuštění nového mýtného systému za miliardy jsou v plném proudu, ale do věci vstoupil brněnský krajský soud. Mimo jiné konstatoval, že na smlouvu mezi ministerstvem dopravy a novým dodavatelem mýtného systému, Kellnerovým CzechTollem, nelze pohlížet jako na uzavřenou. Konkurenčnímu Kapschi tak svitla nová naděje. Více v článku Jana Pavce.

Naděje naopak potemněla Alici Seidlové, vítězce výběrového řízení na post ředitelky Památníku Karla Čapka, která se o místě svého budoucího působení poučila ve středoškolské lavici. Když Prokop Vodrážka začátkem května popsal pozoruhodný způsob, jak Seidlová k odborné funkci přišla, hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová postup kraje hájila. Teď však kraj ukázal, jak si Seidlová řízení památníku představuje, a hejtmanka novopečenou ředitelku sama vyzvala k rezignaci. Škoda té čističky a romantických svateb…

Výňatek z rozvojové koncepce památníku od Alice Seidlové (celý dokument najdete v článku). Foto: Deník N

Čau lidi, říkám pravdu? Poslední víkend před volbami do europarlamentu, poslední předvolební „Čau lidi“ na Facebooku premiéra Andreje Babiše. V hlavní roli excelovala migrace – a Jan Tvrdoň její umělecký výkon konfrontoval s realitou.

Na sen mistrovské Slavie neberte do rukou snář, mnohem lépe vám ho vyloží Pavel Procházka. Slavia měla tentokrát výjimečnou sezonu; i její největší konkurenti uznali, že se letos stala mistrem zcela zaslouženě. Jenže aby úspěch nevybledl, bude ještě muset zatnout svaly. A pojistit bránu.

„Roztomilá rozmrzelá kočička pošla“ a Luděk Staněk po smrti ikonické Grumpy Cat (vlastním jménem Tardar Sauce, Tadarská omáčka) pro Deník N rozebírá, proč spolu s ní odešla i doba, kdy byly internetové memy neškodnou zábavou. Hranice humoru zkrátka migrují tak rychle, že by si skoro zasloužily pomník v dalším Čau lidi…

Grumpy Cat. Foto: Instagram: @realgrumpycat

Zítra v tištěném Deníku N:

  • S ministryní Benešovou to není černobílé, hrozí však atmosféra autocenzury, varuje někdejší Benešové terč Pavel Kučera.
  • Komik se změnil v režiséra: První den ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
  • „Máme premiéra, který nás zásobuje masnými výrobky téměř bez masa.“ Rozhovor s lídrem evropské kandidátky KDU-ČSL Pavlem Svobodou.
  • Komentář Jakuba Kalenského: Za Putina by po eurovolbách mohla kopat až čtvrtina poslanců.
  • Na co se těšit na Pražském jaru? Mladí umělci i hvězdy jako William Christie, soudobá opera i Česká filharmonie po návratu z Číny.
  • Apokalypsa hrozí, ale Slunce za to nemůže, říká „učitel, matematik a blázen“ Miloslav Druckmüller.

Letem světem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější