Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jakým prezidentem může být ukrajinský komik z lidu? Popisujeme zkušenost Guatemaly, kde s komikem v čele státu skončila legrace

Guatemalský prezident Jimmy Morales (vpravo) s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Foto: 總統府, úřad tchajwanské prezidentky, CC BY 2.0
Guatemalský prezident Jimmy Morales (vpravo) s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Foto: 總統府, úřad tchajwanské prezidentky, CC BY 2.0

Ukrajina jako by okopírovala středoamerickou Guatemalu. Ta si před čtyřmi lety kvůli únavě z tradičních politiků a obří korupce do čela s masivní podporou zvolila muže, který si ze všeho utahoval. Dopadne prezident Volodymyr Zelenskyj lépe než Jimmy Morales? Končící hlava Guatemaly dnes platí za zkorumpovanějšího než předchůdci, které kritizoval.

Když si zvolíte klauna, očekávejte cirkus. Břitkým nadtitulkem zhodnotil britský týdeník The Economist v září 2017 dvouleté působení guatemalského prezidenta Jimmyho Moralese Cabrery, který se předtím živil s bratrem pomocí přihlouplého humoru jako polovina bavičské dvojice.

Jeho osud se nabízí jako paralela k herci komediálních rolí Volodomyru Zelenskému, který se právě dnes stejně jako ve svém satirickém pořadu Služebník lidu postavil do čela Ukrajiny i ve skutečnosti.

Samozřejmě profesionální vyprávění vtipů není samo o sobě automatickou překážkou pro to, aby se daný člověk stal dobrým státníkem (medailonky aktivních politiků-bavičů najdete v německém časopisu Der Spiegel).

Komici u kormidla (kromě Zelenského a Moralese)

  • Marjan Šarec – od září 2018 předseda vlády Slovinska; v rádiu a televizi se věnoval zábavě, např. imitoval domácí i světové osobnosti
  • Beppe Grillo – zakladatel a „garant“ vládního Hnutí 5 hvězd, není ale ve veřejné funkci; televizní komik
  • Hajk Maruťjan – starosta Jerevanu; herec, komik, scénárista

Jenže i klaun (k tomuto označení se Zelenskyj sám přihlásil) by při aspiracích na nejvyšší post měl chápat, že řídit stát není vždy švanda, a měl by si připravit širší program než dokola omílaný slogan „Nejsem jako oni“. Zelenskyj i Morales s ním však s přehledem vyhráli lidové hlasování, aniž by obsahová prázdnota kampaní obou pozdějších vítězů voliče odradila.

Zelenskyj má svůj mandát počínaje dneškem teprve před sebou, může tedy předchozí věty postavit na hlavu, ale padesátiletému Moralesovi se jeho působení ve vedení republiky po čtyřech letech chýlí letos v létě ke konci, takže už víme, že v politické manéži předvedl tristní představení. Nastupujícímu prezidentovi Ukrajiny by osud jeho středoamerického kolegy mohl posloužit jako odstrašující příklad.

Nechci slevu zadarmo

Když chceme, aby vše zůstalo při starém, vše se bude muset změnit. Maxima z klasického Viscontiho filmu Gepard o tom, jak převratné politické dění v druhé polovině 19. století (ne)změnilo Sicílii, platí i pro Guatemalu dokonale.

Před čtyřmi roky byla sedmnáctimilionová země ve varu. Ukázalo se tehdy, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější