Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes Deníku N: Žanna Němcovová se nebojí. Muž Rosatomu v Dukovanech, jakož i šneci v batohu

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Dcera zavražděného Borise Němcova se nebojí ničeho, ale na leccos čeká, třeba na výslech Ramzana Kadyrova. Na citlivém jednání o dostavbě Dukovan se objevil člověk spjatý s Rosatomem. Peníze vám může přinést hlemýždí farma, ale informace z nejvyšší politiky mají také cenu zlata. A Američané hoří volební horečkou, jemně zabarvenou dorůžova.

Pondělkem se prošla a vybrané zastávky okomentovala Magdalena Slezáková.

„Nebojím se ničeho.“ Ve velkém rozhovoru s Petrou Procházkovou to tvrdí Žanna Němcovová. „Jsou lidé, kteří žijí v neustálém strachu o život. Do téhle kategorie já nepatřím,“ říká dcera zavražděné ikony ruské opozice. Doby, kdy chtěla být cukrářkou, jsou dávno pryč. Dnes se živí jako novinářka, ale o otcově smrti nepíše. Nemůže. Místo toho čeká na výslech Ramzana Kadyrova a raduje se z pádu Putinovy popularity. Proč je snazší obdivovat Kreml z Prahy nežli ze Sibiře?

Muž spojený s Rosatomem. A jak si ohledně ruského prezidenta stojí české Dukovany? Jistou indicií může být zpráva, že na uzavřené jednání o hojně diskutované budoucnosti jaderné elektrárny dorazil její někdejší ředitel Ivo Kouklík. Ten totiž předtím přešel pod křídla firmy, kterou spoluvlastní ruský Rosatom – momentálně nejžhavější kandidát na dostavbu Dukovan. Zajímavá náhoda? Premiér Andrej Babiš, který Iva Kouklíka podle informací Deníku N na schůzku přivedl, toho názoru není; tváří v tvář Kouklíkově odbornosti prý pouto s Rosatomem bledne. „Je to (…) znalec jádra, vaše fantazie o Rusku jsou bláboly,“ opáčil premiér na dotaz Lukáše Prchala a Elišky Hradilkové Bártové.

Výtečný copywriting o ničem. Představte si, že máte na dosah ruky desítky tisíc dolarů. Natáhnete se po nich? Jestli ano, dočkáte se náramně zajímavých věcí, slibuje Initiative Q, zbrusu nová senzace internetu. Sliby – chyby! odfrkla by si teta Kateřina. Ještě štěstí, že v redakci Deníku N nesedí ona, ale Petr Koubský. A tak si můžete přečíst, jak obezřetně máte kolem té lákavé akce našlapovat a jak s ní souvisí vaše dobrá pověst.

Šneci v batohu, rychlost v DNA. O novém českém internetovém miliardáři Dušanu Šenkyplovi už jste nejspíš slyšeli – ne nadarmo má pověst jednoho z nejschopnějších lidí v IT byznysu. Teď má Šenkypl slovo ve velkém rozhovoru s kolegyní Adélou Vopěnkovou. Kudy od hlemýždí farmy k rychlým milionům? A co je větší adrenalin – být podnikatelem, který vyjednává o prodeji vlastní firmy, nebo role investora?

Expremiéři putují za živobytím. Někdo umí zpeněžit šneky, jiný informace a kontakty. V tom druhém vynikají bývalé hlavy vlád, které si své „politické know-how“ odnášejí do soukromého sektoru. Čeští expremiéři nejsou výjimkou, popisují Lukáš Prchal s Janem Tvrdoněm. Například Bohuslav Sobotka se tak nedávno ocitl v čele podnikatelské delegace na cestě do Číny, na žádost někdejší čínské ambasadorky v Praze. Nakolik je to problematické, nebo dokonce nebezpečné? Na složitou otázku lakonická odpověď Petra Nečase: je třeba „vydělat si na živobytí“.

Migrační pakt, premiér a populismus. „Český premiér nechce, aby se Česká republika připojila ke globálnímu paktu o migraci, který dva roky vznikal jako složitý kompromis na půdě OSN a který je připraveno v prosinci v Maroku schválit více než 190 zemí světa,“ uvádí v komentáři pro Deník N Jiří Pehe. A dodává: „Země, z níž za lepším odchází prakticky stejný počet lidí jako těch, kteří sem z ciziny přicházejí hledat štěstí, na to může jen doplatit.“

Volby opletené růžovou vlnou. Jiná země, mnohonásobně větší a za oceánem, mezitím hoří volební horečkou. Americké kongresové volby jsou patrně nejočekávanější událostí dneškem započatého týdne, mimo jiné i proto, že se pokládají za symbolické referendum o politice prezidenta Trumpa. Volby ve Státech máme pod drobnohledem naší americké zpravodajky Jany Ciglerové; tentokrát vysvětluje fenomén tzv. růžové vlny neboli konzervativních bílých vysokoškolaček, jejichž účast v letošních volbách láme rekordy. (Mimochodem, volby v USA budeme sledovat také v online reportáži, která neumlkne ani v nočních hodinách – srdečně zveme!)

Rohlík na druhé straně planety. A protože o víkendu náš Notes mlčí, rádi bychom vás upozornili ještě na jeden mimořádný text. Jeho kladnou hrdinkou je devítiletá Natálka Kalinová, zatímco záporákem diagnóza známá pod názvem fenylketonurie. Je to choroba vzácná, a o to zákeřnější, dočtete se v nedělním článku Evy Mošpanové. Od trvalého postižení mozku dělí nemocného krůčky, chrání ho pouze přísná dieta – na mléko, maso, vajíčka nebo běžné pečivo může zapomenout.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější