Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Brněnský Banksy“ Timo: Zeman je zlo. Jako by mi někdo močil na hlavu a u toho se smál

Nápisů Neboj je v Brně hned několik. V Praze ale jen nad tunelem pro pěší v Karlíně. Foto: Timo
Nápisů Neboj je v Brně hned několik. V Praze ale jen nad tunelem pro pěší v Karlíně. Foto: Timo

Na zdi, mosty a domy v Brně a okolí maluje vlastní verze frází a známých reklam, na odpadkové koše stříká básně vyřezané do šablon. Drsně nakládá politikům za jejich prázdné floskule. Pouliční umělec Timo tvoří graffiti a street art už dvacet let. Dlouhá léta nelegálně.

„Víte, že má zelená nejvíc odstínů ze všech barev? V baroku byla dokonce jedna malířská škola, která se zabývala jen tím, jak namíchat zelenou barvu,“ vypráví nenápadný introvertní skoročtyřicátník, když se prochází parkem pod brněnským hradem Špilberk.

Jedno z nejznámějších Timových graffiti se objevilo v roce 2012 na brněnské ulici Koliště, která vede na Vídeň. Pohrál si s názvem proslulé vídeňské galerie Albertina a logem nákupního řetězce Albert. Zatímco galerie to vzala jako výbornou reklamu, Albert nařídil malbu odstranit. Foto: Timo

Říká se mu brněnský Banksy. Na jeho vtipném graffiti a street artu vyrostla už jedna generace. Ve svých pouličních glosách nešetří politiky a vyjadřuje se k sociálním problémům. Nejvíc ohlasu zřejmě zaznamenal před třemi lety jeho nápis na dálničním mostě „Miloš Zeman je k*nda. F. Peroutka.“ Komentoval ho tehdy i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Když jsem dělal ten nápis, strašně jsem se bál, že mě chytí policajti a seřežou, protože je mezi nimi jistě nemálo voličů Zemana. Ale pak jsem se na to podíval znovu a strašně jsem se tomu smál a představoval si toho Peroutku. Často se mi stane, že něco namaluju a po půl roce si řeknu: Proč jsem to dělal? Bylo to zbytečný. Ale u tohohle se řežu smíchem pořád znovu,“ říká výtvarník Timo, který poskytl Deníku N rozhovor jen pod podmínkou zachování anonymity.

Před třemi lety se objevil nápis o Miloši Zemanovi na dálničním mostě v Brně-Slatině u letiště. Během pár hodin byl zabílený. Foto: Timo

Chcete si striktně zachovat anonymitu, být pro svoje fanoušky jen Timo. Nenapadlo vás ale někdy tvořit pod svým občanským jménem? Nebylo by to jednodušší?

Už jsem měl několik záchvatů, že toho nechám. Chtěl jsem s graffiti definitivně seknout a normálně fungovat na světle se vším všudy. První přišel před třinácti lety. Tak jsem začal kreslit a podepisovat se normálním jménem. Ale bylo to jako ponorná řeka,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější