Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jablka, hrušky a fake news. Jak Facebook vyvíjí umělou inteligenci a v čem mu to vůbec nepomůže

Citlivost jakéhokoli bezpečnostního algoritmu můžete posunout libovolně, ale vždycky to bude mít vedlejší důsledky. Zdroj: Facebook
Citlivost jakéhokoli bezpečnostního algoritmu můžete posunout libovolně, ale vždycky to bude mít vedlejší důsledky. Zdroj: Facebook

Zuckerbergova gigantická firma, která kromě své hlavní sociální sítě provozuje také Instagram a WhatsApp, poměrně rozsáhle investuje do vývoje umělé inteligence. Ta je pro Facebook sice nepostradatelná, ale většinu jeho současných problémů nevyřeší.

„Všechno to začalo na Dartmouthské konferenci roku 1956,“ říká Joëlle Pineauová, spoluředitelka programu FAIR (Facebook AI Research). „Sešli se tam lidé, které dnes pokládáme za zakladatele oboru, a společně vymysleli pojem umělá inteligence a jeho obsah.“

Připomíná to přednášku základního kurzu umělé inteligence v prvním ročníku vysoké školy a Joëlle Pineauová ji pronáší velmi zkušeně – aby ne, vždyť na univerzitě skutečně učí. Vedle své práce ve Facebooku zastává profesorské místo na montrealské McGill University a současně ještě působí v Kanadském institutu pro pokročilá studia.

S takovým zázemím není ve FAIR rozhodně sama. Většina jeho špiček přednáší na prestižních vysokých školách v Americe a Evropě. Mladší pracovníci FAIR zas mají z prestižních univerzit čerstvé doktoráty a namísto toho, aby tam pokračovali v postdoktorandském studiu, dali přednost Facebooku – což neznamená, že by tam optimalizovali software.

Facebook, stejně jako mnoho jiných technologických firem, investuje i do základního výzkumu, který nutně nesměřuje ke konkrétním produktům; přinejmenším ne hned. Pro firmu to je hlavně způsob, jak si udržovat dobré jméno v akademické obci, mít tam kontakty, snáze vyhledávat mladé talenty. A samozřejmě, nikdy nikdo předem neví, jaký průlom se v základním výzkumu může podařit. Když má firma hodně peněz, nemůže se taková sázka nevyplatit. Z hlediska PR také podpora základního výzkumu nemůže Facebooku uškodit a lidé z FAIR – jako Joëlle Pineauová – to dobře vědí.

Rozhlížím se po zhruba třicítce evropských novinářů, jimž je její přednáška určena. Asi třetina se více či méně nenápadně nudí, protože tento základní výklad dobře znají. Třetina si pozorně píše. A zbytek očividně nechápe, o čem tu je řeč a proč; přišli spíš toto setkání využít k dotazům na aktuální problémy Facebooku související s nedostatečným blokováním nenávistných projevů, s šířením lživé propagandy a fake news, s opožděným odhalováním teroristické propagandy, prostě s tím vším, zač je Facebook vcelku oprávněně kritizován. Otázka, zda a do jaké míry s tím může pomoci umělá inteligence, se zdá být naprosto oprávněná.

Jablka, hrušky a fake news

Když nevíte o umělé inteligenci (Artificial Intelligence, AI) vůbec nic, postačí vám dvě základní informace.

Ta první: umělá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější