Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rakousko čekají předčasné volby. Vládu smetl skandál s videem vicekancléře Stracheho a „neteří ruského oligarchy“

Sebastian Kurz a Heinz-Christian Strache. Foto: Leonhard Foeger, Reuters
Sebastian Kurz a Heinz-Christian Strache. Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Lidovci (ÖVP) a pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ) se nedohodli na pokračování koalice. Rakouští voliči si tak na podzim zvolí nový parlament.

Ještě včera byl Heinz-Christian Strache jedním z nejúspěšnějších pravicových populistů v Evropě. Jeho Svobodná strana Rakouska vládla spolu s rakouskými lidovci, držela několik klíčových ministerstev a spoluurčovala směřování země. Sám Strache byl jako vicekancléř po kancléři Sebastianu Kurzovi druhým nejmocnějším mužem v zemi.

Stačilo ale jedno video a vše bylo jinak.

Ve Vídni se sešly tisíce lidí, aby požadovaly předčasné volby a konec vlády. Strache v poledne oznámil, že se vzdává úřadu i všech stranických funkcí. Řekl, že to, co udělal, podle něj bylo „hloupé“ a byla to chyba.

Tato chyba nyní přivedla ke konci rakouskou vládu. Lidovci si pro pokračování kabinetu dali podmínku, že získají zpět ministerstvo vnitra, jenže FPÖ ministerské křeslo obětovat nechtěla. Rakousko tak bude mít na podzim nový parlament, oznámil kancléř Sebastian Kurz na tiskové konferenci.

Kurz ve svém večerním vystoupení řekl, že chce v politice pracovat bez incidentů a skandálů. „Po včerejším videu ale musím říci: Čeho je moc, toho je příliš,“ uvedl kancléř s tím, že FPÖ nepůsobí dojmem, že by se chtěla změnit, a že požádal prezidenta Alexandera Van der Bellena o brzké předčasné volby.

Rakouský prezident následně kancléřův návrh podpořil s tím, že o dalších krocích bude s Kurzem hovořit v neděli.

Ke konání předčasných voleb je napřed nutné rozpuštění Národní rady (dolní komory rakouského parlamentu). Ta tak může učinit sama prostou většinou, načež mohou být předčasné volby vyhlášeny. Podle rakouských médií je jejich konání dříve než v září nepravděpodobné.

Pomoc za státní zakázky

Video, které Strachemu zlomilo vaz, zveřejnil včera německý list Süddeutche Zeitung a týdeník Der Spiegel. Na záběrech Strache se svým stranickým kolegou a šéfem parlamentního klubu FPÖ Johannem Gudenusem ve vile na ostrově Ibiza jednají s ženou, která se mužům představuje jako „neteř ruského oligarchy“.

Setkání se odehrálo v červenci 2017, tedy několik měsíců před parlamentními volbami, které FPÖ vynesly do vlády s rakouskými lidovci. Žena na videu mluví o tom, že by v zemi ráda investovala přibližně 250 milionů eur. Několikrát naznačuje, že by se jednalo o ilegální peníze. Strache a Gudenus přesto na setkání zůstávají několik hodin.

Politici FPÖ s ženou jednají o tom, že by jí mohli za pomoc ve volbách pomoci získat státní zákazky. Jednou z možností, o které na videu mluví, je koupení polovičního podílu jednoho z nejčtenějších rakouských deníků Kronen Zeitung, které čte každý čtvrtý Rakušan.

„Když převezmete Kronen Zeitung tři týdny před volbami a dostanete nás na první místo, můžeme mluvit o všem,“ říká ženě Strache a dodává, že novináři jsou stejně „největší děvky na světě“. „Pak si založte společnost jako Strabag. Všechny státní zakázky, které dostává Strabag, získáte pak vy,“ dodává rakouský politik.

Vzhůru do Visegrádu?

Strache ve videu mluví o tom, že by chtěl rakouskou mediální scénu předělat podle

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější