Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dvojí kvalita potravin se týká i Babišova (ne)masa, říká volební lídr lidovců. Bližší mu je Halík než Duka

Lídr kandidátky KDU-ČSL do Evropského parlamentu Pavel Svoboda. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Lídr kandidátky KDU-ČSL do Evropského parlamentu Pavel Svoboda. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Máme premiéra, který nás zásobuje masnými výrobky téměř bez masa. I to je dvojí kvalita potravin,“ říká o jednom z bodů programu KDU-ČSL lídr její evropské kandidátky Pavel Svoboda. V rozhovoru pro Deník N mluví i o snaze sestěhovat Evropský parlament do jednoho města, Miloši Zemanovi, sexuálním zneužívání v církvi či o ženách v politice.

Začněme programem. Slibujete, že budete „čelit dezinformační válce vedené proti zájmům EU“. Jak? A proč to doteď nešlo lépe?

Především věřím, že nová Komise bude v tomto ohledu ještě lépe zformována než ta současná, protože paní Mogheriniová této iniciativě na úrovni Evropské unie příliš nepřála. Ale přesto už vznikly některé ideové základy, jak na to společně. A k nim patří vytvoření centrály, která by koordinovala národní jednotky boje proti dezinformacím. Vzhledem k rozmanité jazykové vybavenosti v Evropské unii je jasné, že tohle nelze dělat centrálně.

Když říkáte, že tomu evropská komisařka pro zahraniční politiku nepřála, přijdete na jinou odpověď, proč tomu tak bylo – pakliže tomu tak skutečně bylo –, než že byla pod tlakem či vlivem Kremlu?

To jsou spekulace, já to přesně nevím. Jestli se ale nepletu, ona je bývalá italská komunistka. A když se podívám na to, že Moskvu navštívila čtyřikrát nebo pětkrát a Ukrajinu nenavštívila vůbec nebo ji navštívila jednou, tak její ideová orientace je zcela jednoznačná. A z toho mi vyplývá ta nechuť vůči evropské dimenzi boje proti dezinformacím.

Budou tyto volby hodně pod vlivem dezinformačních kampaní?

Už to začalo. Podívejte se na Facebook. Ten je plný fotek jakýchsi nezávislých novin nebo listů o tom, že dvojí kvalita potravin je vlastně výplodem Evropské unie, že nás tady Unie zavaluje jakýmisi odpadky. Evidentně už to jede.

Nicméně proti dvojí kvalitě potravin chcete bojovat, protože reálně existuje.

No jasně. Ale to je relativně nový fenomén, nový nedostatek, který jsme objevili. Kdežto běžte bojovat proti dvojí kvalitě potravin do Ruska. Tam je běžný člověk rád, že má jednu kvalitu, byť bídnou.

Jak to myslíte, „relativně nový nedostatek, který jsme objevili“? To se přece řeší už léta.

Řeší se to od roku 2011.

Existuje to dlouho, řeší se to od roku 2011 a nic se zatím nevyřešilo.

Vyřešilo.

Jenže jsou ve schválené právní úpravě body, které umožňují pravidla obejít, a dvojí kvalita potravin je tak možná i nadále.

Ale řekněme si i to, že problém dvojí kvality potravin není jen problém evropský. Máme tady premiéra, který nás zásobuje masnými výrobky téměř bez masa. A to je taky součást dvojí kvality potravin. To nelze vidět jen tak, že EU něco zanedbala nebo zaspala. Teď se ukazuje, že existuje rozdělení Evropy na východ a západ. Že prostě produkty některé kvality jsou dodávány na východ a lepší kvality na západ. Tak se s tím snažíme něco dělat.

Dá se to vyřešit během následujících pěti let?

Já myslím, že by to šlo.

Máte to v programu. Pakliže se to nepodaří, budete toto nové volební období považovat za neúspěšné? Nakolik si téma dvojí kvality potravin berete za své?

Já jsem si ho už vzal za své v minulé volební kampani, protože jsem tady pro novináře organizoval ochutnávku právě srovnatelných výrobků dvojí kvality. Problém je v tom, že tak, jak byla legislativa přijata, bude klást velkou odpovědnost na spotřebitelské svazy. Když dojde na odhalení nějaké dvojí kvality, asi to bude zejména na jednotlivcích, aby na to prostřednictvím spotřebitelských svazů upozornili. A aby dvojí kvalita byla v konkrétním případě sankcionována.

Jsou na vás vyvíjeny v této otázce nějaké lobbistické tlaky?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější