Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

“Zabíjení ruských agentů jedy má svá zažitá pravidla, zřejmě o všech zavražděných ani nevíme”

Ilustrační foto: Louis Reed, Unsplash
Ilustrační foto: Louis Reed, Unsplash

Vraždy agentů jako za studené války, zprávy o použitých jedech a radioaktivní látkách, slova o mstě a vyřizování si účtů… Pohled na špionážní praktiky a do zákulisí ruských tajných služeb přináší Deník N v rozhovoru Petry Procházkové s Alexandrem Čerkasovem.

Vedle přibývajících odhalení v kauze Skripal se v posledních dnech se objevily nové informace o smrti Nikolaje Gluškova, dalšího z významných představitelů ruské emigrace ve Velké Británii. Je možné, že se také stal obětí ruských tajných služeb? Zajímavé je, že zemřel těsně před tím, než stačil vypovídat u soudu. Pravděpodobně by potvrdil fakt, že pod krytím Aeroflotu v Británii, a nejspíš i jinde, působilo několik tisíc spolupracovníků ruských tajných služeb.
Alexandr Čerkasov, ruský fyzik, pracoval v Kurčatovově Institutu atomové energie, a obránce lidských práv. Člen vedení lidskoprávní organizace Memorial, ale také státní Expertní rady zmocněnce pro lidská práva v Ruské federaci.
Je to dědictví po sovětském systému?
Ano. Za SSSR měla tato letecká společnost zastoupení po celém světě, bylo ideální využívat ji jako střechu pro agenty. Rusko tuto praxi převzalo. Mně osobně to sdělil sám Boris Berezovskij před mnoha lety, když jsem se s ním potkal v Londýně. Jakmile se koncem 90. let zmocnil Aeroflotu, začal se jako byznysmen logicky zabývat toky peněz. A zjistil, že obrovské sumy mizí neznámo kam. V zahraničních kancelářích se například prodávaly letenky za určitou cenu, ale do kasy Aeroflotu přitekla už jen předem určená fixní částka. V těch zastoupeních pracovala spousta lidí, kteří tam byli zbyteční, vůbec nebylo zřejmé, co mají za práci.
Následovala reorganizace?
Berezovskij – odborně řečeno – konsolidoval finanční toky Aeroflotu. Zajímal se o to, proč kus špatně oškubaného kuřete v letadle Aeroflotu účetně stojí třeba 150 dolarů. Na co ty peníze jdou?
A zjistil to?
Částečně. Každopádně vstoupil do cesty ruským „Jamesům Bondům“, kteří také musejí být z něčeho financováni.
Berezovskij je po smrti a letos na jaře zemřel za podivných okolností další ze svědků, který by mohl rozkrýt, jak pracovala a možná pracuje ruská rozvědka v zahraničí, Gluškov…
Když Berezovskij získal kontrolu nad Aeroflotem, pověřil Gluškova, aby dal věci s firmou do pořádku. Oba byli v roce 1999 obviněni z finančních machinací, podvodů a praní špinavých peněz. Jenže zatímco Berezovskij stihl vycestovat, Gluškova zatkli. Nakonec ho v roce 2004 pustili s tím, že už si odseděl dost. Emigroval, kam jinam než do Velké Británie. Až teď měl před soudem svědčit o velmi vážných věcech. Už to nestihl.
Nejspíš ale britským tajným službám už dávno všechno potají řekl, tak proč vynakládat takovou energii k likvidaci někoho, kdo už nepředstavuje velké nebezpečí pro ruský stát?
Zabývám se ruskými tajnými službami mnoho let. A je mi jasné, proč Putin „jmenuje“ Lugového (ruský agent a pravděpodobný vrah Alexandra Litviněnka, pozn. red.) poslancem Dumy. Proč Kadyrov (vůdce Čečenské republiky, pozn. red.) nevydává podezřelé z nejrůznějších politických vražd? Obojí má stejné důvody. Je třeba ukázat, že pokud je někdo členem týmu a spáchá zločin, bude ochráněn a bude o něj postaráno. Pokud jsi ale svévolně tým opustil, zradil jsi, a i když už nepředstavuješ žádné nebezpečí, tak tě bezpochyby zlikvidují. Zabijí tě. To jsou pilíře kádrové politiky mafie a ruských tajných služeb.
Takže vraždy dvojitých agentů jsou mstou?
Nikoliv mstou, ale signálem. Když utekl a zradil Litviněnko, tak ještě před tím, než byl zavražděn, používaly ruské speciální jednotky při cvičných střelbách namísto terčů jeho fotografii. Přeběhlík, zrádce, nepřítel. Na tom je založena soudržnost korporace. Tohle platilo vždy. Když někdo podepsal spolupráci a pak si to rozmyslel, následoval tvrdý postih. Je to signál pro ostatní, kdo spolupracují s tajnými službami: Neutečeš! Ani to nezkoušej. To ale není žádné nové pravidlo, platilo to i za SSSR. Korporace jako třeba mafie vždy své lidi brání a kryje, ať udělají cokoliv. Kromě zrady. Musí být velmi výhodné být „náš“.
Chcete říct, že ruské tajné služby fungují podle stejných principů jako mafie?
Ano. Ovšem Skripalův případ je trochu odlišný. Podle všeho pokračoval ve spolupráci s britskou a dalšími západními tajnými službami. Takže důvod k likvidaci ruská strana měla.
Podobně jako v případě vraždy jiného bývalého agenta Alexandra Litviněnka?
Litviněnko podobně jako Skripal spolupracoval s britskými tajnými službami na kauzách týkajících se ruské mafie v Evropě. A nejen jí. Pokud oba předávali Britům nějaké informace, tím spíš, pokud tyto informace podpořily i nějaké kroky ze strany západních zemí vůči Rusku, pak nemohli nic jiného čekat. Skripal rozhodně nebyl jen důchodce.
Proč byly podle vás v případech vražd Skripala a Litviněnka použity takové exotické likvidační prostředky? Polonium a novičok…
Britští lékaři tři týdny přemýšleli, čím Litviněnka otrávili. Umíral jim před očima, šlo jasně o nemoc z ozáření. Ale proč tedy žádné záření neobjevili? Pak jim došlo, že kromě beta a gama je ještě záření alfa. Udělali analýzy a zděsili se. Litviněnko byl zasažen alfa zářením. A polonium je čistý zdroj alfa záření. Obvykle se používají radiometry zaznamenávající pouze beta a gama záření. Takže to bylo vlastně ze strany likvidátorů skvěle promyšlené. Získali čas. Věděli, že rutinní postupy nic neodhalí. Na druhou stranu, pokud někam polonium převážíte, obvykle zanecháte stopy. Z tohoto pohledu zase šlo o diletantství. Je to velmi „špinavá“ a nebezpečná věc.
Proč tedy nepoužili třeba střelnou zbraň?
Protože otravy si často nikdo nevšimne. A když ano, chvíli to trvá. Otrava poloniem málokoho napadne. 15 let jsem pracoval v Institutu atomové energie. Možná, že byl poloniem otráven už někdo před Litviněnkem, ale prostě se na to vůbec nepřišlo. Polonium jsme produkovali prakticky jen my, v závodě Avangard. Obvykle v dózách o hmotnosti 0,1 gramu. Jeho výroba je navíc navzdory tvrzením některých „expertů“ levná. Smrtelná dávka vyjde na méně než šálek kávy. Takže volba to nebyla špatná. Diletantismus akce spočíval v tom, že ti, kdo ji naplánovali a posléze provedli, toho o poloniu moc nevěděli.
Snížil se profesionalismus tajných služeb ve srovnání se sovětským KGB?
Bezesporu. Po rozpadu SSSR mnozí kádroví důstojníci prostě odešli a teď jsou často vybírání do služby lidé nekvalifikovaní. Jenže ti pracují s podobnými nástroji, jako jejich předchůdci za SSSR, kteří ale byli v tomto směru mnohem vzdělanější. Nepředstavujte si, že dnešní ruští agenti jsou akademici. Jejich analytické schopnosti nebývají nijak mimořádné. Ještě během 1. čečenské války v polovině 90. let minulého století byli lidi z GRU, kteří pracovali pod nejrůznějším krytím v Čečensku, velmi vzdělaní a zkušení. Odhalit je nebylo prakticky možné, na rozdíl od těch současných. Jejich krytí bývalo dokonalé.
I novičok byl tedy použit sice správně, z hlediska metodologie tajných služeb, ale chybně, z hlediska práce v terénu?
Ano. I to je látka pocházející ze sovětských laboratoří. Zase šlo o to, aby nikdo hned nepochopil, že jde o vraždu. Vždyť když najdete sedmašedesátiletého chlapa v parku na lavičce se všemi příznaky srdečního kolapsu, asi se moc nedivíte, že umřel. Jeho dcera se k tomu přimotala náhodou. Prostě nikdo nepředpokládal, že z toho bude mezinárodní skandál. Teď, když je všechno odhaleno, vypadá celá akce směšně. Ale musíme si uvědomit, že na příčiny Skripalovy smrti, kdyby skutečně skonal a stalo se to doma, by se nikdy nepřišlo. Teď ovšem vyšel najevo diletantismus ruských tajných služeb. I ta odhalení od investigativních novinářů svědčí o tom, jak špatně tajné služby tyto akce připravují. Jak to, že bylo odhaleno Petrovovo pravé jméno, Myškin? Protože když zavázali k mlčenlivosti jeho spolužáky ze školy, zapomněli zavřít pusu i těm o rok mladším a o rok starším. A mezi nimi se našli lidé, kteří si na něj vzpomněli. I taková maličkost může mít velké následky.
Vystoupit v televizi a hájit se přikázal agentům sám prezident Putin…
On to nejspíš povolil, ale asi to nevymyslel, nerozpracovával detaily té „záchranné“ operace. Výsledek je, že na jejich účet vtipkuje celý ruský internet.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Novičok

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější