Nemít termín přijetí eura je odborné stanovisko, říká Stanjura. Prioritou jsou zdravé veřejné finance, tvrdí

„O přijetí eura na vládě jednat nebudeme,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministerstvo financí a Česká národní banka vypracovaly pravidelnou analýzu, ve které hodnotí plnění takzvaných maastrichtských kritérií, upozornily ve čtvrtek Hospodářské noviny. Z materiálu vyplývá, že Česko bude v příštím roce kritéria plnit. Rezort ale zároveň doporučuje, aby země nepřijímala konkrétní datum pro vstup do eurozóny. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Deníku N řekl, že jde o odborné stanovisko, do kterého nijak nezasahoval. Debata o přijetí eura je podle něj sice legitimní, vláda má ale jiné priority.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Postoj ministerstva se nelíbí některým koaličním partnerům. Svůj názor na to, že nechce stanovit konkrétní termín, dokonce vyjádřily některé rezorty.

„Z předložené analýzy vyplývá, že česká ekonomika je na přijetí eura připravena a rizika (takového kroku) jsou spíše nízká. Ve světle předložené analýzy vyznívá doporučení nevstupovat do eurozóny nesrozumitelně,“ reagovalo ministerstvo vnitra.

Proti rozhodnutí ministerstva financí se ohradil i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Ten chce prosadit, aby se Česko připravilo na vstup do eurozóny v roce 2025 tím, že by se stalo součástí mechanismu ERM II.

Mechanismus směnných kurzů je předstupněm pro přijetí společné evropské měny. Postoj ministerstva financí kritizovaly i další rezorty vedené všemi ostatními zástupci koalice kromě ODS.

Debatovat o analýze plnění maastrichtských kritérií by měli členové kabinetu na jednom z dalších zasedání vlády, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nicméně neočekává, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejné finance

Česko, Ekonomika