Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čechům jsou bližší mučedníci než bojovníci. V anketě hrdinů uspěli Hus i Palach, propadli politici i sportovci

Dvacetiletý student Jan Palach se upálil v roce 1969 na protest proti sovětské okupaci. Foto: ČTK
Dvacetiletý student Jan Palach se upálil v roce 1969 na protest proti sovětské okupaci. Foto: ČTK

Celkem 84 % Čechů v netradičním výzkumu veřejného mínění odpovědělo kladně na otázku, zda podle nich české společnosti chybí odvaha. Za největší hrdiny pokládají Jana Husa, Jana Palacha a Michala Velíška. Hrdinů je podle lidí zapotřebí hlavně u hasičů a policie – ale pro někoho překvapivě také v politice.

V českém prostředí, zvyklém na výzkumy na politická a společenská témata, se nejnovější počin agentury Ipsos vymyká. Pro letošní ročník konference Broumovské diskuse zpracovala ojedinělou sondu, co si Češi představují pod pojmem hrdinství, koho vnímají jako hrdiny v minulosti i současnosti a co dnes hrdinství obnáší.

Výsledky ukazují poměrně skeptický pohled Čechů na míru odvahy v naší společnosti. Zároveň ale boří tradovaný mýtus, že národ za hrdiny považuje – podle momentální úspěšnosti – hlavně sportovce.

Když měli lidé možnost vyjmenovat, koho pokládají za hrdiny z minulosti, nejčastěji uváděli církevního reformátora Jana Husa (17 %) a studenta Jana Palacha (9 %), který se upálil na protest proti letargii Čechů po sovětské okupaci. Za nimi se shodně se sedmi procenty umístili prezidenti Václav Havel a Tomáš Garrigue Masaryk, uspěl husitský vojevůdce Jan Žižka i výsadkáři Josef Gabčík s Janem Kubišem.

Spisovatel Jiří Padevět ve svém textu pro speciál Deníku N k 28. říjnu připomněl, že řada příběhů hrdinů, které jsou i v dnešní době inspirativní, byla přikryta nacistickou a komunistickou propagandou. I proto možná mezi Čechy více rezonují „mučednická“ jména.

Motivuje ostatní ke správnému chování, vzdělání mít nemusí

Jak si lidé hrdinu definují? „Hrdinství je konání něčeho nebezpečného pro dobrou věc,“ řekl například v roce 2012 jeden z dotázaných v poměrně malé anketě nadace Adra. Další mínil, že je potřeba všeobecné uznání. Průzkum agentury Ipsos nyní „profil hrdiny“ doložil v číslech: devět Čechů z deseti se shoduje na tom, že hrdina je člověk

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jan Palach

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější