Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusko stojí o to, aby světový řád zmizel. Čína ho chce vylepšit, říká expert

Foto: Michail Metzel, TASS via Reuters
Foto: Michail Metzel, TASS via Reuters

Vztahy mezi Čínou a Ruskem jsou teď nejlepší za celou historii, uvedl čínský prezident Si Ťin-pching při nedávném setkání s Vladimirem Putinem ve Vladivostoku. Mezi oběma velmocemi proudí peníze, zboží, lidé i vřelá slova. Čínsko-ruské přátelství je hlasité a vzájemně užitečné. Ale jak je pevné? Proč se Ruskem šíří poplašný film o čínské invazi? A jak dlouho ještě dokáže Rusko táhnout za jeden provaz s Čínou a jejím překotným vývojem? „Dnešní Čína má globální vizi. Vztah s Ruskem se rychle mění v její prospěch, za deset let to bude zatraceně těžké,“ varuje Bobo Lo, znalec Pekingu i Moskvy a host letošního Fora 2000, ve velkém rozhovoru pro Deník N.

Znáte ruský film Smrtící přítel – Čína? Je to taková temná apokalyptická vize z dílny ruských extremistů, kterak se mocichtivá Čína chystá spolknout ruský Dálný východ, se svými tanky sotva půlhodiny od Chabarovsku. Ten film se ruským internetem úspěšně šíří už tři roky a bije na poplach, že spíš než z Evropy má Rusko očekávat úder z Číny. Co vy na to?

Já na to, že takový scénář je krajně nepravděpodobný. Proč by Číňané vojensky útočili na ruský Dálný východ? K čemu by jim takový vpád byl? Nepotřebují ho.

Mnohem lépe se jim daří – a dobře si to uvědomují – v dobrém, nebo aspoň stabilním vztahu s Ruskem, který víc a víc kontrolují. Takový vztah jim umožňuje podnikat spoustu věcí, zatímco invaze nebo okupace by představovaly ohromné riziko a mohly by se šeredně vymstít.

Navíc, Číňané vědí, že vojensky má Rusko pořád navrch. Nejenže má tisíce jaderných zbraní včetně taktických, ale vítězí i v konvenční vojenské výbavě – Čína od Ruska nakupuje stíhačky Su-35 a protiraketové systémy S-400, protože sama nic tak dobrého zatím nemá. A i kdyby na Rusko dosáhla, nebo ho třeba i předčila, pořád platí, že za invazi by zaplatila obrovskou cenu. Už samotná myšlenka na ni je sebevražedná.

Ruský Dálný východ přesto Čínu přitahuje: tolik přírodního bohatství…

Samozřejmě, ruské přírodní bohatství – a také ruský zájem vyvážet tohle bohatství do asijského Pacifiku. Rusové svoje přírodní zdroje chtějí a potřebují prodávat, nejen do Číny, ale také do Japonska, Jižní Koreje, jihovýchodní Asie, do celého asijsko-pacifického regionu. Dobrý a stabilní vztah s Ruskem pro Čínu znamená, že ta má k jeho přírodním zdrojům výborný přístup, aniž by ruský Dálný východ musela fakticky ovládat.

Lidé rádi přehánějí. Říkají, že ruský Dálný východ zaplavují miliony Číňanů. Jenže vtip je v tom, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Forum 2000

Rozhovory

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější