Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šéf žalobců: Nebudu kvůli funkci někde žmoulat čepici, uživil bych se i jinde. Výměna Kněžínka nebyla časově zvládnutá

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Už třikrát demonstrovaly na náměstích českých měst tisíce lidí za nezávislost justice. Důvodem protestů je jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti krátce poté, co kauzu Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše dostal do rukou žalobce. „Popravdě řečeno, asi by pomohlo nějaké racionální zklidnění situace,“ reaguje v rozhovoru pro Deník N šéf žalobců Pavel Zeman. Sám by byl pro radikální reformu justice, o které opatrně mluví i Benešová.

Už tři týdny po sobě se opakují velké demonstrace za nezávislost justice. Vy jste jedním z jejích hlavních představitelů, necítíte se tak trochu jako rocková hvězda?

Necítím. Svou pozici beru jako službu, a to ještě na omezenou dobu. Musím se řídit jistými principy a jedním z nich je, že musím hájit nezávislost státního zastupitelství a starat se o to, aby postupovalo vždy podle zákona. Úlohou státního zastupitelství ve společnosti je starat se o to, aby podezření z trestného činu bylo vyšetřeno, případně aby došlo k trestnímu stíhání a pachatel byl eventuálně postaven před soud.

Vidíte náznaky toho, že by v Česku byla ohrožena justice?

Prozatím mám za to, že není. Nejsme ve stavu zásadního či velkého ohrožení. Možná nejsme v ohrožením žádném. Došlo k výměně ministra spravedlnosti. Popravdě řečeno si myslím, že nová ministryně zatím neměla ani čas se sejít s předními představiteli justice. Nedostala ani možnost představit svou vizi.

Své vize o změnách v justici ale už trochu představila v médiích…

Každý výrok, který řekla, stojí za pozornost. Zároveň ale i za velkou diskusi. Pokud ministryně začne hovořit o tom, že by bylo potřeba zrušit vrchní soudy či vrchní státní zastupitelství, tak já řeknu: ano, berme to jako výzvu k tomu, abychom se začali bavit o podobě justice.

Jak se na takový plán díváte?

Volám po tom už poměrně dlouho. Máme čtyři úrovně soudnictví a říkám, že tři úrovně nám stačí. První instance nalézací, druhá odvolací a pak kasace. Funguje to tak v řadě států a postačuje to. Taková reforma ale potřebuje hodně času, velkou přípravu a bude to samozřejmě stát i velké peníze. Budu rád, když budeme mít ministra spravedlnosti, který vydrží dvě funkční období. Bude v úřadě silný a bude mít podporu premiéra i ministra financí.

Vysvětlil nicméně podle vás premiér dostatečně výměnu Kněžínka?

Pan ministr Kněžínek rezignoval.

Kněžínek rezignoval 18. dubna a den poté už byla Marie Benešová na Hradě. Je podle vás ta výměna dostatečně vysvětlena?

Pokud rezignuje ministr, pan premiér má dvě možnosti. Buď řekne, že demisi nepřijímá, nebo že ji přijme. Může k tomu případně prohodit i pár slov, že si váží, či neváží něčí práce, a pak musí představit nové jméno.

Takže vám premiérovo vysvětlení stačilo?

Jako nejvyšší státní zástupce jsem vzal tuto výměnu na vědomí.

Mluvili jste o tom spolu?

S panem premiérem jsem nemluvil asi od září minulého roku. Popravdě řečeno nevím, jestli by to bylo předmětem mého hovoru. Nedělám si nárok na to, že budu mít jakýkoliv vliv na obsazování ministerstva spravedlnosti. Tato věc je čistě na panu premiérovi a zároveň je to i jeho odpovědnost.

Chápete obavy lidí, kteří šli demonstrovat za nezávislost justice? Načasování výměny ministra přece jen bylo zvláštní. Premiér je stíhaný. Jeho případ se v té době dostal ke státnímu zástupci.

Ty obavy chápu. Řeknu vám ale odpověď, která vás asi neuspokojí. Vy po mně chcete politický komentář. Jako nejvyšší zástupce tohle udělat nemohu.

Co podle vás vyvolalo tak silné emoce? Za justici se každý den úplně neprotestuje…

Ano, za justici se úplně každý den neprotestuje. Nebudu vám z té otázky utíkat. Řekl bych, že výměna ministra asi nebyla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější