Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Budoucnost patří bezzrcadlovkám

Zrcadlovku, nebo bezzrcadlovku? Tato otázka trápí mnoho fotografů bezmála jedno desetiletí.

Digitální zrcadlovky, označované jako DSLR to měly u svého rodu podstatně lehčí,než jejich mladší sestřičky bezzrcadlovky. Výrobci zrcadlovek, jednoduše řečeno, vyměnili kinofilmové pole za digitální snímač a fotilo se vesele dál. Princip konstrukce se jinak v podstatě nezměnil a objektivy zůstaly také stejné. Po nějaké době se ale zrodil nápad, vytvořit fotoaparát se stejnými vlastnostmi jako zrcadlovka, také s výměnnými objektivy, ale v kompaktnějším těle. Jenže jak to udělat? Jednoduše se vypustila součástka, která nemá na kvalitu fotografie žádný vliv a to je samotné zrcátko, podle kterého zrcadlovky získaly svůj název.

Potřebuji velké zrcadlo

Zrcátko má ve fotoaparátu jedinou funkci a tou je přenesení světla, potažmo obrazu, z objektivu do hledáčku. U bezzrcadlovek byl proto optický hledáček nahrazen hledáčkem elektronickým a u některých malých bezzrcadlovek chybí hledáček úplně. Leckomu stačí na focení hlavní displej na zadní straně fotoaparátu.

Mnoho konzervativnějších fotografů prorokovalo bezzrcadlovkám jepičí život. Na první bezzrcadlovky nebyl dost velký výběr objektivů, neostřily tak rychle jako zrcadlovky, elektronické hledáčky měly zpoždění a malé rozlišení a přes displej se také nefotilo moc dobře, zvláště pak na ostrém slunci. Tyto porodní bolesti se ale podařilo velmi úspěšně odstranit a dnes bezzrcadlovky směle konkurují zrcadlovkám a to dokonce i těm profesionálním.

 

Pro koho je (bez)zrcadlovka vhodná

Nelze s určitostí říci, že by byl jeden systém lepší než ten druhý. Každý fotograf má své individuální potřeby a požadavky a každému vyhovuje něco jiného. V první fázi sáhli po bezzrcadlovkách především lidé, kteří chtěli malý kapesní přístroj vhodný například na cestování anebo jednoduše chtěli být nenápadní, což s velkou zrcadlovkou většinou nelze. Bezzrcadlovky mnohdy zvládnou několikanásobně více snímku za sekundu než tradiční DSLR a nabízí i možnost natáčení videa ve vysokém rozlišení s velmi vysokou snímkovou frekvenci. Nevýhodou je pro někoho zmiňovaný elektronický hledáček, který má přece jenom nepatrné zpoždění proti tomu, když se díváte přímo skrze objektiv.

Stále ale existuje skupina fotografů, která dává přednost klasické digitální zrcadlovce. Ta má kromě optického hledáčku velmi rychlý autofokus a to i při velmi špatných světelných podmínkách. Na druhou stranu trendy současného trhu a nezávislé průzkumy naznačují, že budoucnost patří bezzrcadlovkám. Široká veřejnost dala přednost kompaktnějším rozměrům a technologickým vychytávkám.

Autor: Martin Lukeš

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější