Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S Mynářem jsme se setkali krátce, chtěl kontakt na kolegu z advokacie. Další schůzku jsem odmítl, popisuje ústavní soudce

Hradní kancléř Vratislav Mynář. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Hradní kancléř Vratislav Mynář. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ústavní soudce Jaroslav Fenyk popírá tvrzení hradního kancléře Vratislava Mynáře, že se spolu setkali kvůli služebnímu zákonu, který u Ústavního soudu napadl prezident Miloš Zeman. Fenyk potvrdil, že se s Mynářem sešel, řešili prý ale záležitosti, které se netýkaly rozhodování soudu. Další nabídku setkání poté, co prezident stížnost podal, prý už Fenyk odmítl.

Týdeník Respekt tento týden napsal, že se Mynář v minulosti setkal s dalším ústavním soudcem. Jak sám hradní kancléř potvrdil, kontakt v minulosti navázal i se současným místopředsedou soudu Jaroslavem Fenykem. „Se zmíněným jsem se před několika lety velmi krátce setkal z pověření prezidenta republiky výhradně ve věci služebního zákona, kdy jsem informoval o postupu prezidenta republiky,“ napsal doslova Mynář. On ani Fenyk už týdeníku ale nechtěli upřesnit, co přesně projednávali.

Deník N se přitom letos koncem ledna doptával všech ústavních soudců, jestli je někdy Mynář oslovil nebo se s nimi sešel. Fenyk tehdy stručně odpověděl: „Pan Mynář se mnou žádné věci projednávané Ústavním soudem nekonzultoval.“ Na upřesňující dotazy už nereagoval.

Deník N se proto nyní na ústavního soudce obrátil znovu, aby rozpor s Mynářovým tvrzením vysvětlil. Fenyk věc nejprve nechtěl komentovat a odkázal na své předchozí vyjádření. Nakonec ale přece jen odepsal: s kancléřem se podle svých slov skutečně sešel, neřešili ale služební zákon ani jiné konkrétní kauzy projednávané Ústavním soudem.

„Osobně jsem se s ním mimo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tlaky Hradu na justici

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější