Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Teď jsme na řadě my!“ Parta odložených hýčká naději na vytoužený český triumf

Radost Michaela Frolíka (s áčkem), Dominika Simona a Filipa Hronka z gólu do norské sítě. Foto: Vít Šimánek, ČTK
Radost Michaela Frolíka (s áčkem), Dominika Simona a Filipa Hronka z gólu do norské sítě. Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ani pondělní prohra s Ruskem nezkalila pozitivní dojem z výkonů Česka na hokejovém šampionátu na Slovensku. Fanoušci po hubených letech věří v medaili.

Už je to sedm let, co Česká republika naposledy vítala při návratu z velké akce své hokejisty s medailemi na krku. Děsivá šňůra neúspěchů je vůbec nejdelší, jakou tuzemský hokej za 110 let své existence pamatuje.

Svaz za tu dobu xkrát měnil všechny koncepce, střídali se lidé v jeho vedení, trenéři všech reprezentací, do mládeže se napumpovaly stovky milionů. Jenže lepší výsledky to nepřineslo.

I ti nejvěrnější fanoušci se postupně naučili, že jejich tým neodjíždí turnaje vyhrávat, že se na nich pokusí mnohem lepší soupeře překvapit. Že jakákoliv medaile bude senzací, podpořená jen shodou náhodných okolností.

„Všichni chápeme, že už nepatříme do top špičky světa. Ale na minulém šampionátu bylo ve finále Švýcarsko krůček od zlata. To samé Němci na olympiádě. Tak proč bychom to nemohli dokázat i my?“ prohlásil před startem mistrovství světa generální manažer týmu Petr Nedvěd.

Úvodní víkend šampionátu naděje fanoušků oživil. Češi rozehráli turnaj způsobem,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější