Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pobavíme dost lidí a z náhrad si u baráku postavíme bazén, slibují před volbami recesisté

Recesistická strana ANO, vytrollíme europarlament. Foto: Repro z volebního spotu strany
Recesistická strana ANO, vytrollíme europarlament. Foto: Repro z volebního spotu strany

V době, kdy favoriti evropských voleb v kampani bojují například s dvojí kvalitou potravin, některé strany mají i méně tradiční návrhy. „Jsme proti dvojí kvalitě potravin. Myslíme si, že státy střední Evropy si nezaslouží jíst nejhorší potraviny v EU. Proto chceme zavést třetí kvalitu potravin určenou pro Slovensko a Maďarsko,“ píše v programu například hnutí ANO, vytrollíme europarlament – jedna z recesistických stran, které se letos uchází o podporu voličů.

Že jde o recesistický spolek, vyplývá nejen z programu, který chce například nahradit účtenkovou loterii klasikou české televizní tvorby – soutěží Kolotoč. ANO, vytrollíme europarlament vede do voleb youtuberka Sejroška, na dalším místě se o hlasy uchází kryptobaron, trojkou pak je „generální ředitel TAXI Otnice“. Na kandidátce se objevuje také kouzelník nebo imitátor Václava Havla.

Hnutí už zaznamenalo jeden dílčí úspěch, když ve Studentských volbách skončilo na třetím místě po Pirátech a koalici Starostů s TOP 09. Studenti mu dali deset a půl procenta hlasů.

„Jsme zklamaní z politické situace. Přijde nám, že dlouhodobě v České republice upadá. Lidé jsou v letargii a vzdali třeba i jen to, aby šli k volbám. Tím, že si z těchto věcí děláme recesi a nemusíme být tak vážní jako ostatní strany, můžeme s lehkou nadsázkou poukazovat na problémy, které tu reálně jsou,“ říká pro Deník N Antonín Capoušek, již zmíněný kryptobaron.

„Spousta lidí nemá koho volit, protože tradiční strany zklamaly. My jsme první, kdo neříká, že spasí svět. My říkáme, že tam jdeme, protože si chceme vydělat nějaké peníze. Můžeme si povídat, co chceme, ale 99 procent lidí, kteří kandidují, to dělají proto, aby se tím živili. My to říkáme na rovinu, neschováváme to za vyšší cíle. Když budeme zvoleni, budeme ty peníze prostě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější