Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Ruská svědkyně padá z českého balkonu a v kanadské hymně se po slovensku píská

Tištěný Deník N vychází každý všední den, od pondělí do pátku. Foto: Deník N
Tištěný Deník N vychází každý všední den, od pondělí do pátku. Foto: Deník N

A kromě toho českého premiéra štval ministr, Pražskému hradu chybí ždibec 21. století a bezpečnost amerického WhatsAppu ohrozil izraelský spyware. V úterní dílně Deníku N vás vítá Magdalena Slezáková.

Den Deníku N

Ústavní soudce Jaroslav Fenyk popírá tvrzení hradního kancléře Vratislava Mynáře, že se spolu setkali kvůli služebnímu zákonu, který u Ústavního soudu napadl prezident Miloš Zeman. Fenyk potvrdil, že se s Mynářem sešel, řešili prý ale záležitosti, které se netýkaly rozhodování soudu. Další nabídku setkání poté, co prezident stížnost podal, prý odmítl. Více v článku Hany Mazancové.

Z balkonu ve Špindlerově Mlýně vypadla Jekatěrina Bobkovová, hlavní svědkyně ve sledované kauze ruských fotbalistů, které minulý týden odsoudili za napadení v centru Moskvy. O vážně zraněnou ženu teď pečují lékaři v Hradci Králové. A případ vyšetřuje policie pro změnu v Trutnově. Zatím čeká, až Bobkovová bude s to vypovídat, popisují Michael Švec a Prokop Vodrážka.

O Canada! Kanado! zpívá se v kanadské hymně. Někteří slovenští fanoušci hokeje by ovšem byli radši, aby se v ní pískalo, a předvedli to včera v Bratislavě po prohraném zápase slovenské reprezentace s Kanadou. Za pískotem letěly na led i rozličné předměty. „V novinářském centru jsme se styděli, když jeden z dobrovolníků (Kanaďan) frustrovaně vykřikl: ‚My bychom něco takového Slovákům neudělali‘,“ komentuje hokejovou „hanbu“ kolega z Denníku N Michal Červený.

Počítáte se mezi jednu a půl miliardy lidí, kteří používají službu WhatsApp? Tak zbystřete! Do oblíbené aplikace pronikl izraelský spyware vyvinutý ke sledování novinářů, lidskoprávních aktivistů a disidentů. Že nejste ani jedno, neznamená, že se vás bezpečnostní díra netýká. O doporučené obraně se dočtete v článku Kirilla Ščeblykina.

Když se premiér naštve, i ministr padne – nebo tu židli pod sebou sám překotí? Ministerstvo spravedlnosti má ve svém čele nového hospodáře, respektive novou hospodyni. A jejímu předchůdci Janu Kněžínkovi, který nečekaně složil funkci pouhý den po návrhu policie obžalovat Andreje Babiše, se v patách táhne pachuť spekulací. Oficiální vysvětlení je jedna věc, ale co se dělo pod povrchem? „Někdy na začátku roku začal ministr tušit, že něco není v pořádku,“ zjistil při svém pátrání po skutečných příčinách Kněžínkova pádu Lukáš Prchal.

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlaste se k odběru Notesu.

Z Vyšehradské, sídla ministerstva spravedlnosti, rovnou na Pražský hrad. Vezme vás tam architekt David Vávra v doprovodu Renaty Kalenské a pod Karlovým mostem přiberou vodníka a potápěče. Hypotéza: Vávra má na Hrad zakázku. Postup: Nejdřív vyvětrat! A pak staré známé hradní panorama doplnit nějakou tou modernou, protože architektura, na rozdíl od politiků, přetrvá. Kromě toho se řeč vedla také o dalších podstatných věcech – třeba proč je dobré, když má babička v kabelce lahev plzně.

Kubistická stanice metra, jakou svět nikdy neuvidí. Foto: David Vávra

Vůči zteplalému pivu samozřejmě můžeme mít výhrady. Ale oteplování geopolitických vztahů, to je jiná. Vzpomínáte, jaký to byl před třemi lety poprask, když Barack Obama zahájil oblevu na ose Washington–Havana? Tak teď zas přituhuje. Donald Trump se ke Kubě chová dočista jinak, popisuje Tomáš Nídr. A když se k tomu přidá hroutící se Venezuela a svéráz kubánského režimu, začíná být pořádně zle a vrací se strach z hladu.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější