Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nevím, co je demografická genocida, program jsem nepsal, říká lídr SPD do eurovoleb David

Europoslanec za SPD Ivan David byl jako jediný proti finanční pomoci EU členským zemím. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Europoslanec za SPD Ivan David byl jako jediný proti finanční pomoci EU členským zemím. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jednička kandidátky SPD do evropských voleb Ivan David chce, aby měl Evropský parlament legislativní iniciativu, jinak by podle něj Česko mělo Unii opustit. Neví, co znamená demografická genocida, před kterou v programu varují, protože program nepsal – do hnutí vstoupil až v době, kdy byl hotový. Výroky poslance Miloslava Roznera o „neexistujícím pseudokoncentráku“ by nehodnotil, protože podle něj neexistuje definice pojmu koncentrační tábor.

Proč bychom měli volit zrovna vás? Co chcete v Evropské unii prosadit?

Je třeba trochu pozměnit přístup k dotazování. Vycházíte z obvyklých předpokladů, že věřím tomu, že se v Evropské unii dá mnoho prosadit vytrvalým úsilím. Výsledky tomu moc nenasvědčují.

Tak to asi záleží na síle frakce, kam se dostanete, ne?

Ne, to nezáleží na síle frakce, to je samozřejmě definováno primárním právem, které kodifikuje fungování Evropské unie. Jestliže Evropský parlament nemá legislativní iniciativu, nemůže sám nic navrhovat, může se pouze vyjadřovat k návrhům Evropské komise. Tím pádem může brzdit a pozměňovat to, co komise přináší. Chtěl bych prosadit, aby nevhodné nebo poškozující návrhy od Evropské komise neprošly v takové verzi, v jaké jsou navrhovány.

Můžete konkrétně jmenovat?

Až ty návrhy přijdou, budu o tom veřejnost informovat.

V minulosti určitě byly nějaké, vůči nimž máte výhrady a které vás třeba vedly k tomu, že jste se rozhodl kandidovat.

Rozhodl jsem se do toho jít, protože asi třicet let sleduji politickou situaci a byl jsem osloven. Zvažoval jsem to a rozhodl se, že nabídku přijmu. Notoricky známým případem jsou kvóty na přijímání uprchlíků, které pokud by nenarazily na odpor, tak by prošly a vedly k tomu, že bychom museli povinně přijímat uprchlíky, kteří tady ani nechtějí být a nebyli by pro Českou republiku přínosem.

Aby měl Evropský parlament legislativní iniciativu, se vám zřejmě nepovede prosadit. Budete tam tedy celých pět let sedět a snažit se o vystoupení Česka z Evropské unie?

To je taková naivní otázka, že bych tam seděl a snažil se vystoupit z Evropské unie. Pracoval bych v rámci frakce a výboru, který se zabývá specifickou problematikou, kam chodí návrhy Evropské unie, které je potřeba přezkoumat, poradit se s vlastními poslanci a s poslanci frakce, zjistit jejich stanoviska, možnosti, dohodnout se na pozměňovacím návrhu, který by byl průchodný. A potom se snažit prosadit ho. Pokud vznikne úsilí k tomu, aby jednotlivé státy získaly zákonodárnou iniciativu, a pokud by měl legislativní iniciativu i Evropský parlament, umožňovalo by to předkládat vlastní návrhy, které by mohly změnit i primární právo Evropské unie, což teď nemohou. Chceme nastavit fungování Evropské unie tak, aby jednotlivé státy a jejich zástupci měli významné slovo.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Už jste zmínil, že po zvolení byste byl ve frakci ENF s Marine Le Penovou a Geertem Wildersem. Hovořili jste spolu o tom, když tady nedávno byli?

Samozřejmě, s tím se počítá. Existuje předběžná dohoda, ta frakce bude vypadat jinak než dosud. Je otázka, zda tam budou akceptováni poslanci jiných stran z jiných zemí, což je předmětem jednání. Pokud se jedná o přijetí nějakého dalšího subjektu, každý člen frakce má právo veta.

Když jste zmínil jakési brzdění nevhodných návrhů, bude součástí vaší práce i nějakým způsobem reforma Evropské unie? Pan Okamura ještě poměrně nedávno mluvil o tom, že EU je nereformovatelná.

Evropská unie je nereformovatelná. Některé věci jsou možné za nějakých podmínek, například můžeme létat, když zmizí zemská tíže. Za splnění určitých podmínek je možné cokoliv. Je možné uvažovat i o reformě Evropské unie za podmínek, které ovšem s vysokou pravděpodobností nenastanou. Dosavadní vývoj vypadá tak, že roste tlak na Evropskou unii jako superstát, který je řízen centrálně a jednotlivé státy se stanou jakýmisi bezprávnými provinciemi. Na tom se intenzivně pracuje. Pokud by vývoj pokračoval v tomto směru, bude nepřijatelný nejen pro tuto frakci, ale i pro řadu dalších. I pan poslanec (Jan) Zahradil (ODS) řekl, že je pro něj vznik superstátu nepřijatelný.

Takže vy čekáte, že to znechucení bude narůstat a vy budete silnější?

Samozřejmě. Pokud dojde ke konfliktu a nebude snaha přistoupit na změny, v tom případě nezbývá než z Evropské unie vystoupit. Přičemž všichni lidé, kteří jsou prostšího ducha, si to představují tak, že řekneme: „Nechceme být v Evropské unii,“ a pak se budeme sedm let handrkovat o podmínkách vystoupení. To je nesmysl. Pokud snaha

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější