Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na letošním Anifilmu bodovala dospělá témata. Souběžná výstava ukazuje bídu současné české loutkové animace

Vítězný film Vlčí dům. Foto: Anifilm.
Vítězný film Vlčí dům. Foto: Anifilm.

Devět tisíc návštěvníků přilákala letos do Třeboně tradiční přehlídka animovaného filmu Anifilm. V soutěži celovečerních filmů pro dospělé poměrně překvapivě zvítězil chilský klaustrofobní snímek Vlčí dům.

Tisíce návštěvníků přijíždějí do Třeboně na přehlídku animovaných filmů Anifilm z velké části proto, že tu mají jako málokde jinde možnost zhlédnout aktuální tvorbu krátké i celovečerní animované tvorby. Některou dokonce zdarma, jako třeba filmy v kulturním centru Roháč podporovaném Českou televizí či večerní promítání na Masarykově náměstí, které letos jeden večer diváci absolvovali dokonce za deště.

Nesmíme ale zapomínat, že festival je přehlídkou soutěžní. Nejsledovanější kategorií jsou pak celovečerní soutěžní filmy. Letos bylo na co se dívat; ne vždy se totiž podaří zajistit atraktivní soutěžní snímky. Cenu za nejlepší film pro děti si odnesl japonský Mirai, dívka z budoucnosti. Ten je ovšem nasazen i do běžné distribuce, což trochu stírá pel z festivalové podívané, u které bychom čekali dílo zcela nové, ještě neznámé. Poměrně fádní kresba možná přiláká i menší děti, ale svým zacílením je Mirai určena spíše těm starším.

Každodenní realismus života japonské rodiny, do které přibylo novorozeně, se tu zcela v duchu asijské kinematografie prolíná s fantazijním pojetím reality. Clapec, který trpí tím, že pozornost rodičů je nyní upřena na malou sestřičku, se nejprve setká z převtělením rodinného psa do pohádkového prince a posléze také s verzí sestry Mirai přicházející z budoucnosti. Tato setkání mu postupně pomohou pochopit, že rodinné pouto je hodnota, kvůli které stojí za to snést pár drobných křivd.

Mirai, dívka z budoucnosti. Foto: Anifilm.

Vlčí vítězství

Překvapením pro mnohé bylo vítězství chilského filmu Vlčí dům v docela silné konkurenci. Film má totiž značně minimalistický děj a nepříliš pohledné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější