Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Initiative Q, které je plný internet, slibuje zázračné zbohatnutí výměnou za mailovou adresu

Jestli vás zaujala Initiative Q, klidně se do ní přihlaste. Může to být zajímavé. Ale zachovejte přitom základní bezpečnostní pravidla, připravte se na výzvy k činnostem, které se vám možná nebudou líbit a možná vás připraví o kousek dobré pověsti – a hlavně nevěřte, že na konci na vás čeká bohatství.

O akci (kampani? startupu? službě? produktu? technologii?) Initiative Q jste v posledních dnech a hodinách nejspíš četli, pokud tedy občas používáte Facebook a Twitter. Hlavní sociální média jsou zaplavena téměř shodně formulovanými výzvami, ať se přihlásíte. Před pár hodinami to vypadalo, že je nouze o pozvánky (systém je jen pro zvané). Brzy však bude spíš nouze o ty, kdo se ještě chtějí přihlásit. Jako vždy, když se něco šíří metodou lavina.

Výzvy jsou formulovány téměř shodně prostě proto, že lidé obvykle jen odklepnou anglický text navržený provozovatelem. Jeho překlad zní takto:

„Iniciativa Q je pokus lidí, kteří dříve byli v PayPalu, vytvořit nový platební systém nahrazující kreditní karty navržené v padesátých letech. Systém používá svou vlastní měnu zvanou Q. Aby lidé začali systém používat, je Iniciativa Q připravena věnovat jisté množství Q zadarmo těm, kteří se přihlásí hned teď (s přibývajícím počtem přihlášených částka klesá – proto se hlaste včas). Přihlášení je zadarmo a provozovatelé po vás chtějí jen jméno a mailovou adresu. Není co ztratit, ale jestli se tento systém stane vedoucí světovou platební metodou, budou mít vaše Q velkou cenu. Jestli jste před sedmi lety prošvihli bitcoin, určitě nechcete zmeškat tuhle příležitost.“

Výborně napsané! Ostatně celá webová stránka projektu je učebnicovým příkladem výtečného copywritingu. Tak výtečného, že chvíli trvá, než vám dojde, že je to celé o ničem. Klíčová je část, která slibuje popsat onen nový báječný platební systém. Neboli sdělit, oč vlastně jde. Najdete v ní zevrubný (a pravdivý) popis nedostatků stávajících metod… A jinak nic. Proto je těžké k Iniciativě Q cokoli říci: ona neříká nic konkrétního o sobě.

Naverbovat musíte napřed pět, pak deset, potom…

Jak to celé funguje z pohledu uživatele? Začnete tím, že kliknete na link obsažený v pozvánce. Víc a víc lidí dává tyto odkazy na sociální média z důvodu, které za chviličku pochopíte, k pozvánce by tedy nemělo být těžké se dostat. Nejdřív ze všeho se dozvíte, kolik vám to celé může hodit:

To get millions to join, we are giving away our future currency. Estimated future value of next spot: $35,796

Ta čárka je americká, ne česká, takže mám na dosah ruky skoro šestatřicet tisíc dolarů – no neberte to!

Pak musíte počkat, až vás ověří odesilatel pozvánky. To celkem dává smysl jako ochrana proti snahám vytěžit ze systému peníze pomocí botů. A potom to začne být zajímavé. Mailem dostanete pokyn, že z toho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější