Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč Kněžínek podal demisi: říkali mu, že je premiér naštvaný

Končící ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Končící ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Náhlý konec ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) pouhý den poté, co policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše z dotačního podvodu, vyvolal řadu spekulací. Deník N se proto sešel s několika lidmi z Úřadu vlády a ministerstva spravedlnosti, podle kterých Kněžínek už od přelomu roku dostával signály, že je na něj premiér naštvaný.

Kněžínek v polovině dubna oznámil, že skončí jako ministr spravedlnosti, aby už „nemusel čelit mediálním spekulacím o svém konci“, sám Babiš jeho výměnu později vysvětloval tím, že byl do funkce jmenován pouze dočasně.

Špičky justice však požadují důkladnější vysvětlení, což veřejně řekla například předsedkyně Soudcovské unie Daniela Zemanová v pořadu Reportéři ČT.

Deník N se s pomocí zdrojů z ministerstva spravedlnosti a Úřadu vlády pokusil zrekonstruovat, co Kněžínka k náhlému odchodu vedlo.

Kněžínek, který původně plánoval funkci opustit až v létě, podle dobře informovaných zdrojů redakce dostával už několik měsíců zprávy od lidí z Babišova okolí, že je na něj premiér naštvaný.

„Někdy na začátku roku začal ministr tušit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější