Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Abyste v tom neměli hokej: Notes o polotajné centrále Facebooku, o hořícím Černobylu i o nejsrozumitelnější ze záhad

Enko. Ilustrační foto: Deník N
Enko. Ilustrační foto: Deník N

Jaká je atmosféra v dějišti MS v ledním hokeji? Jak chce Facebook bojovat s dezinformacemi kolem eurovoleb? Je větší drama pozadí demise ministra Kněžínka, nový seriál HBO nebo rozhodnutí vzít si hypotéku? Pondělí s Deníkem N vám filtruje Jan Kudláček.

Čeho je teď všude kolem plno? Co teď hned po řepce hýbe zemí, samozřejmě – hraje se hokej. V Bratislavě, jednom ze dvou dějišť mistrovství světa, nechybí ani naše reportérka Jana Ustohalová s fotografem Gabrielem Kuchtou.

Byli mezi fanoušky, na zápase, zjistili, jak milí jsou tam pořadatelé a jak dlouho si postojíte ve frontě na pití… Že Bratislava je na chvíli českým městem a kolik vlaků do ní České dráhy posílají navíc, čtěte v článku o atmosféře na MS v hokeji Nad Tatrou sa výská.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kromě novinářů Deníku N můžete na zápase MS v hokeji potkat i Jaromíra Jágra. Třeba se s vámi vyfotí. Fotí se prý s miliardou lidí.

Hokejista Jaromír Jágr (vpravo) a hradní kancléř Vratislav Mynář v ústředí Komunistické strany Číny v Pekingu. Foto: Facebook Alex Mynářové

Vstupenky, jízdenky i ubytování v Bratislavě jsou asi vyprodané, přesto je ještě jedno místo na Zemi, kam se jen tak nedostanete. Evropská centrála Facebooku v Dublinu. Byl tam ale redaktor bratrsko-sesterského Denníku N a přivezl reportáž o tom, jak bude tamní „war room“ plný specialistů bojovat s dezinformacemi na sociální síti kolem voleb do Evropského parlamentu. Mají tam i člověka na obranu ČR a Slovenska.

Centrála Facebooku v Irsku. Foto: Filip Struhárik, Denník N

Do voleb zbývá (u nás) už jen 11 dní. A voliči se sice pokaždé burcují stylem „jde o víc než jindy!“, jenže ale ono to prostě platí i tentokrát. Evropský parlament je jediná instituce EU, která je volena přímo. A má už docela významné pravomoci (spoluschvaluje evropskou legislativu). Co když se tedy jeho složení výrazně promění? Bude to znamenat změnu směřování pro celou Unii. Poslanci EP se dělí do několika frakcí a letos poprvé se nejspíš přeskupí tak jako ještě nikdy. Jak je to důležité, vysvětluje z Bruselu v možná trochu „hraotrůnovsky“ pojmenovaném Souboji Antievropanů a vlažných Evropanů s eurofederalisty Markéta Boubínová. 😉

Chcete každý všední den dostat do svého e-mailu shrnutí toho nejdůležitějšího plus spoustu informačních tipů navíc? Přihlaste se k odběru Notesu. 

Hru o trůny už je tak včerejší! Teď září Černobyl. Nová, fascinující, děsivá minisérie HBO o havárii sovětské jaderné elektrárny v roce 1986. „Netušil jsem, že hlavní důvod, proč byl Černobyl taková tragédie, spočíval v tom, že režim nechtěl zpochybnit svou neomylnost,“ vysvětluje slavný herec Stellan Skarsgård, co ho na scénáři Černobylu překvapilo nejvíc. „Když totiž uvěříte, že je nějaká ideologie neomylná, a je jedno, jestli jde o komunismus, náboženství nebo cokoliv jiného, pak musíte potlačit všechno, co tu údajnou neomylnost ohrožuje nebo zpochybňuje. Musíte okamžitě začít lhát. V dnešní době, kdy se čím dál víc zpochybňují exaktní vědy a tvrdá data, je nutné si to připomínat.“

Černobyl v plamenech. Hasiči možná tušili, že jdou na smrt. Foto: HBO Europe

Vzal si do hlavy, že zachrání ztracené město

Ukrajina je dějištěm i stále aktuálního smutného konfliktu. Petra Procházková pro vás má přímo z Donbasu další velmi zajímavý a silný příběh. Mladíka z Brna, který vyrazil na západní Ukrajinu a nakonec pomáhá lidem, které na východě ničí válka s (pro)ruskými silami. Vybral třeba na sociálních sítích peníze, vzal 40 dětí a uspořádal pro ně dva turnusy tábora v přírodě, dál od válečné fronty a výbuchů… Obdivuhodný Michal z článku Kluk z Brna se rozhodl zachránit ukrajinské město na válečné frontě.

Brňák Michal Kislickij s manželkou a synem ve Slavjansku na východní Ukrajině. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pak tady mám takovou… No, je to jen taková domněnka… Collatzova domněnka. Spočívá v tomhle: myslete si nějaké celé kladné číslo. Jestli je sudé, vydělte ho dvěma. Jestli je liché, vynásobte ho třemi a přičtěte jedničku. Opakujte tento postup pořád dokola. Zapisujte výsledky. Když narazíte na jedničku, skončete. U jedničky skončíte vždy.

Zatím se nikdy nikomu nepodařilo najít číslo, se kterým by to bylo jinak. Některé řady mezivýsledků jsou strašlivě dlouhé, ale všechny jsou konečné, zastaví se na čísle jedna. Německý matematik Collatz napsal, že popsaný výpočet se zastaví v konečném počtu kroků pro jakékoli výchozí číslo. Proč to dodnes zůstává domněnkou? Protože to dosud nikdo exaktně nedokázal. Zkusíte to vy? Taky vás to vcuclo?

Vždyť ten článek taky píše Petr Koubský, který umí jednoduše upoutat u sebesložitějšího problému vaši pozornost. Tenhle nazval Nejsrozumitelnější ze všech matematických záhad :).

Něco nového se děje i na Slovensku (opět – kromě toho hokeje). Ukázalo se, že si podnikatel Marian Kočner vyšetřovaný nyní ve vazbě a obviněný z objednávky vraždy novináře Kuciaka psal s přítelem, neméně „kontroverzním podnikatelem“, o útěku ze Slovenska. A měl také mimochodem pas velmi nezvyklé země. Víc v článku Moniky Tódové, který jsme přeložili z Denníku N. A jakkoliv jde o vážné téma, při čtení mimořádně těžce srozumitelného soudního slangu se i pobavíte…

Jestli se vám nezavaří mozek, co se dočtete ráno, pokud jako fajnšmekři máte předplacený tištěný Deník N nebo si ho koupíte v trafice?

Titulní stránka Deníku N v úterý 14. května.
  • Všichni za ním chodili a říkali mu, jak je s ním premiér Babiš nespokojený. Ministr spravedlnosti Kněžínek podivně skončil ve funkci krátce po policejním návrhu Babiše obžalovat. Okolnosti rekonstruuje Lukáš Prchal.
  • Experti nám radí, že s hypotékou je teď lepší neotálet.
  • Chceme ze všeho vydojit maximum, chybí nám skromnost, říká v rozhovoru architekt a herec David Vávra.
  • Zatímco Obama zahájil „tání“ americko-kubánských vztahů, Trump vrací do kubánských tropů „mráz“. Chce vymýtit latinskoamerické diktátory, vysvětluje Tomáš Nídr.
  • Článek o trochu jiném než očekávaném vstupu Uberu na burzu a ještě víc v zítřejším tištěném Deníku N ve schránkách a trafikách!

S čím přišla jiná média

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější