Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nad Tatrou sa výská. Češi si podmanili hokejovou Bratislavu, roste euforie i ceny piva

Spokojení čeští fanoušci na slovenském šampionátu v hokeji. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Spokojení čeští fanoušci na slovenském šampionátu v hokeji. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Bratislava se na několik dní stala českým městem. Slovensko po osmi letech znovu pořádá mistrovství svět v hokeji. Míří sem tisíce českých fanoušků, protože tu zápasy základní skupiny hrají čeští hokejisté. Reportéři Deníku N zachytili atmosféru šampionátu.

„Lidi, tady je Bratislava, ne Rakousko!“ Potácejícího se bezdomovce, který před východem z hlavního nádraží křičí, si nikdo nevšímá, i když kazí dojem z nově opravené fasády. Bezdomovci totiž k bratislavskému nádraží patří stejně jako k Trnavě zácpy na dálnici, Pezinku víno nebo k Terchové Jánošík.

Původně chtěly Slovenské železnice nádraží opravit celé, ale pak se ukázalo, že by to stálo moc peněz a do mistrovství světa v hokeji by se to asi nestihlo. Tak jen vyměnily fasádu, přelepily okénka v hale, vyčistily chodby a zrekonstruovaly čekárnu. To vše za zhruba čtyři sta tisíc eur. Možná ještě mohly nádraží rovnou přejmenovat na Potěmkinovo, aby byl dojem úplný.

Tohle ale davům fanoušků valících se z vlaků nevadí. Pokud na sobě nemají hokejový dres své země, hned před nádražím jej vyndávají z batohů a oblékají. Chtěli by zamířit rovnou ke stadionu Ondreje Nepely, před nádražím ale nejsou žádné ukazatele nebo informační systém. Češi, kterých je tu většina, se doptají. Horší to mají Švýcaři, Lotyši nebo Rakušané. Tak na sebe aspoň chvíli přátelsky pokřikují a pak se vydávají spíš intuitivně směrem k Trnavské cestě.

Tady se ještě slovenští fanoušci radují. Nakonec ale v sobotu s Finskem prohráli 2:4. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Mistrovství světa v hokeji Bratislava hostí po osmi letech. A chce se ukázat jako přátelské město, které hokejem žije. Což není tak těžké, protože i Slováci patří mezi velké fanoušky. Poprvé a naposledy sice slavili vítězství v roce 2002 a poslední roky končí nejvýš ve čtvrtfinále, to jim ovšem na nadšení nic neubírá.

Bratislava se ale na příští dny stala především českým městem, protože zápasy základní skupiny tu hraje český tým. Domácí se přesunuli do Košic.

Fanoušků ze sousedního státu jsou tu tisíce a češtinu slyšíte o víkendu v centru města častěji než kterýkoliv jiný jazyk. „Dostal jsem lístky jako dárek k Vánocům, tak jsme se domluvili s kamarády a vyrazili autem. Z Brna je to sem kousek,“ říká Lukáš Svoboda, když před stadionem čeká, až se otevřou brány na sobotní zápas Česko–Norsko.

Velká část fanoušků přijela vlakem. České dráhy vypraví na trase Praha–Brno–Bratislava sedm zvláštních souprav, každou s kapacitou devět set míst. Všechny jsou vyprodané.

Pivo za čtyři eura a trůn z hokejek

Hokejový cirkus je pohyblivým svátkem především pro obchodníky. Ceny vystřelily vysoko i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Reportáž

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější